Het Iraakse leger claimt in het oosten van de stad Mosul zes districten te hebben heroverd op terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Op 16 oktober begon het leger met een groot offensief om de stad weer in handen te krijgen. Een woordvoerder zegt dat het gaat om de wijken Malayeen, Samah, Khadra, Karkukli, Quds and Karama.

Op gebouwen in de buurten zou de Iraakse vlag zijn gehesen. Ook zouden veel strijders van IS zijn gedood.

Mosul is de laatste grote stad in Irak die nog in handen is van de terreurbeweging.

Islamitische Staat 

Tegelijkertijd hebben IS-strijders vrijdag een moskee en enkele woonhuizen ingenomen in Shirqat. Daarbij zijn volgens de plaatselijke politie zeven soldaten van het leger en strijders van een sjiitische militie gedood. De actie lijkt bedoeld om de aandacht van regeringstroepen en milities tijdens het offensief in Mosul af te leiden.

Shirqat ligt ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Mosul. IS-strijders staken rond 03.00 uur lokale tijd de Tigris over, bezetten de moskee en verspreidden zich in de smalle straatjes. De autoriteiten kondigden een uitgaansverbod af en kregen versterkingen van de Hashid Shaabi, de sjiitische Volksmobilisatiebrigade.

Slachtoffers

Mogelijk heft IS rond Mosul al honderden mensen vermoord. De VN maakte vrijdag bekend dat de militanten volgens ''betrouwbare meldingen'' 180 voormalige overheidsfunctionarissen hebben omgebracht, voordat ze zich terugtrokken uit de plaats Kokjali, ten oosten van Mosul. Volgens dezelfde informatie vermoordde de groepering daar ook vijftig eigen leden die wilden deserteren.

Daarnaast heeft de VN informatie binnengekregen over de mogelijke moord op zo'n tweehonderd mensen in de belegerde stad. Er zijn meer verontrustende berichten uit IS-gebied. Zo heeft de terreurbeweging volgens de VN inwoners van de plaats Hammam al-Alil, 30 kilometer ten zuiden van Mosul, verplicht hun zoons van negen jaar en ouder af te staan, mogelijk om ze te laten vechten. In Tal Afar zou de groepering onder meer vierhonderd Koerdische, sjiitische en Yezidische vrouwen gevangen houden.

Volgens de woordvoerster zijn er nieuwe aanwijzingen dat IS burgers als menselijk schild inzet. Een groep van ongeveer 1600 mensen is naar Tal Afar gebracht, wellicht om bombardementen te ontmoedigen. De plaats ligt ten westen van Mosul. Sommige meegevoerde burgers kregen te horen dat ze wellicht naar Syrië gebracht zullen worden.