De leider van de terreurgroep Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, heeft zijn volgelingen opgeroepen aanslagen te plegen in Turkije. Hij deed dat in een audioboodschap die donderdag werd vrijgegeven.

Het is de eerste audioboodschap van de leider sinds eind 2015.

In de boodschap zegt de leider dat Turkije een 'bondgenoot van de atheïsten is'. Ook zegt hij nog altijd overtuigd te zijn dat IS de overwinning zal behalen en roept hij volgelingen op om 'steden van ongelovigen te vernietigen'.

De terreurgroep verliest in rap tempo terrein in zowel Irak als Syrië en het aantal nieuwe buitenlandse strijders dat zich bij de groep wil aansluiten daalt.

Het is onduidelijk waar de leider zich bevindt. Hij heeft zich al ongeveer negen maanden niet laten zien. De stafchef van de Koerdische president Massoud Barzani zei woensdag tegen The Independent dat meerdere informanten zeggen dat al-Baghdadi in Mosul is. Die stad wordt al enkele weken onder vuur genomen door het Iraakse leger. Ook bestaat onduidelijkheid over zijn gezondheid. Hij zou in juni mogelijk gewond zijn geraakt bij een luchtaanval.

Video: Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?

Mosul

Al-Baghdadi, een Irakees die eigenlijk Ibrahim al-Samarrai heet, riep de bevolking in de Iraakse provincie Nineveh, waar ook Mosul ligt, op om 'de jihad tegen de vijanden van Allah' niet te verzwakken.

Mogelijk refereert hij aan het offensief van de Iraakse regering, gesteund door Koerden, de VS en andere bondgenoten in Mosul. Maar omdat niet duidelijk is wanneer het audiofragment is opgenomen, zou de boodschap ook algemeen kunnen zijn.

Strategisch

Mosul is de op twee na grootste stad van Irak en van groot strategisch belang voor IS. Het is bijvoorbeeld de stad waar al-Baghdadi in 2014 vanuit een moskee het kalifaat uitriep.

Mosul geldt als het laatste bolwerk van IS in Irak. Als Mosul wordt heroverd, heeft IS in Irak geen noemenswaardige steden meer in handen.