Het Iraakse leger zal in oktober klaar zijn om de Noord-Iraakse stad Mosul te heroveren op Islamitische Staat. Dat heeft de commandant van het Amerikaanse korps mariniers, Joseph Dunford, laten weten.

Dunford vertelde een kleine groep verslaggevers dat de timing van het offensief nu afhangt van de Iraakse premier Haider al-Abadi. "Hij besluit wanneer de operatie daadwerkelijk wordt uitgevoerd, maar het is onze taak om de Irakezen alle steun te bieden die nodig is voor de operatie in Mosul. In oktober zijn we daar klaar voor", zei hij.

Het Iraakse leger heeft, met luchtsteun van de door de VS geleide coalitie, al IS-militanten uit de dorpen rondom Mosul verdreven. Er wordt op internationaal niveau al een tijdje gewerkt aan een gedetailleerde planning voor een aanval op Mosul.

Mosul is verreweg de grootste stad die IS nog in handen heeft. Er wonen ongeveer een miljoen mensen. Vanuit Mosul riep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 het kalifaat uit.

Abadi heeft herhaaldelijk gezegd dat Mosul aan het einde van het jaar kan worden heroverd. Frankrijk zei eerder deze maand voorbereidingen te treffen om een offensief van het Iraakse leger tegen de terreurgroep te ondersteunen. De Amerikanen stelden afgelopen zomer al dat de herovering van Mosul in zicht is.

Shirqat

Dinsdagochtend kondigde Abadi de start aan van een militaire operatie om Shirqat, dat zo’n honderd kilometer ten zuiden van Mosul ligt, te heroveren op IS.

In de stad zouden zich tienduizenden burgers bevinden. Volgens kenners speelt zich een humanitaire ramp af binnen de muren van Shirqat. Inwoners gaan gebukt onder het schrikbewind van IS en voedsel is er schaars.

De herovering van Shirqat moet volgens Abadi uiteindelijk de weg vrij maken naar Mosul en tevens leiden naar de bevrijding van Irak en het einde van IS.

Video: Zo verloopt de internationale strijd tegen IS

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama zei maandag dat hij het Congres en andere landen zal vragen om Irak te helpen bij de wederopbouw van Mosul zodra IS daar verdreven is.

Hij zei te hopen dat Mosul voor het einde van dit jaar kan worden heroverd, maar volgens de president ligt er nog een zware strijd voor de boeg. "Dit gaat een uitdagende strijd worden. Mosul is een grote stad en IS heeft zich diep in de stad ingegraven."

Het grondgebied van IS wordt steeds kleiner. Het Iraakse leger wist in juni de stad Fallujah succesvol te heroveren op de terreurorganisatie. Ook moest IS Palmyra, Ramadi en Tikrit afstaan. Experts menen dat als Mosul ook valt, IS een beweging wordt die lijkt op al-Qaeda.