In de Australische stad Sydney is een 22-jarig man opgepakt nadat hij op straat een voorbijganger had neergestoken. De man zou een sympathisant zijn van terreurorganisatie IS.

De man stak een 59-jarige man neer die door het park liep. Het slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De verdachte deed tijdens zijn daad uitspraken die de politie doet vermoeden dat hij met Islamitische Staat sympathiseert. 

In Australië is al twee jaar een verhoogde terreurdreiging van kracht. Er zijn de afgelopen jaren meerdere aanslagen gepleegd door extremisten, waaronder een gijzeling in een café in Sydney in 2014. Hierbij kwamen twee gijzelaars om het leven.

De autoriteiten stellen dat zij ook diverse aanslagen hebben weten te voorkomen.

Video: Getuigen vertellen over aanval IS-sympathisant in Sydney

Oproep

IS deed eerder deze week de oproep aan eenlingen die de organisatie steunen om in Australië willekeurige slachtoffers te maken. In een magazine van de terreurorganisatie werd gepleit om Australische burgers "neer te steken, neer te schieten, te vergiftigen en omver te rijden".

Met deze willekeurige aanslagen wil IS angst zaaien in het land. Er werden ook specifieke locaties genoemd, zoals het populaire Bondi Beach en het beroemde Sydney Opera House. Sindsdien is er op diverse drukke locaties meer beveiliging aanwezig.