Troepen die loyaal zijn Libische regering van nationale eenheid (GNA) hebben zaterdag de aanval geopend op de laatste IS-strijders in de havenstad Sirte.

Er zouden zaterdag zeker zeven Libische soldaten zijn omgekomen en tientallen gewond geraakt, meldt een woordvoerder aan persbureau AFP.

Libische strijdkrachten hebben de afgelopen weken verdere terreinwinst geboekt in de kuststad Sirte, een van de belangrijkste bolwerken van IS buiten Irak en Syrië. Slechts één wijk is nog in handen van de terreurgroep.

De met de door de Verenigde Naties erkende regering verbonden brigades openden drie maanden geleden een offensief om IS uit Sirte te verjagen. Hierbij zijn al zeker vierhonderd Libische soldaten omgekomen.

Sinds 1 augustus krijgen ze daarbij luchtsteun van de Verenigde Staten. De stad zelf is sinds juni al in handen van het Libische leger.

Twee regeringen

Sinds milities het gekozen parlement in 2014 uit de hoofdstad Tripoli verdreven, telde Libië twee regeringen en twee parlementen. De VN hoopte dat de GNA erin zou slagen de tweespalt in Libië op te lossen. Maar het Libische parlement heeft het vertrouwen in de regering onlangs opgezegd.

Generaal Khalifa Haftar en zijn troepen steunen de tegenregering die zich in Oost-Libië als rivaal van de islamitische regering in Tripoli heeft opgeworpen.

Haftar, die zijn strijdkracht het Libische Nationale Leger noemt, vecht ook tegen de zogeheten Shuraraad van Revolutionairen van Benghazi, waarin een aantal islamitische strijdgroepen zich hebben verenigd. Dit front bevindt zich vooral in en rond de Oost-Libische stad Benghazi.