72 massagraven van slachtoffers IS in Syrië en Irak in kaart gebracht

Het persbureau AP zegt 72 massagraven van slachtoffers van Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak in kaart te hebben gebracht. Het grootste graf zou duizenden lichamen bevatten.

AP baseert zich op interviews met ooggetuigen, satellietfoto's, bestudering van omgewoelde aarde en onderzoek naar onder meer de propaganda van de terreurbeweging.

In Syrië zijn zeventien massagraven ontdekt, waarvan er één honderden lichamen bevat van stamleden die zijn omgebracht toen hun grondgebied werd overgenomen door Islamitische Staat (IS). 

Op Irakees grondgebied zijn zeker zestien graven ontdekt waarvan functionarissen het aantal slachtoffers niet durven te schatten. Ze liggen in gebieden waar het gevaarlijk is om gedegen onderzoek te doen. 

Badush

Satellietbeelden bieden de meeste betrouwbare informatie over de moordpartijen. Zo is op foto's de waarschijnlijke plek te zien waar honderden gevangenen, voornamelijk sjiieten, uit de gevangenis van Badush in Noord-Irak zijn omgebracht.

Met het terugtrekken van IS worden steeds meer massagraven ontdekt. Ze zijn afgeschermd om op een later tijdstip onderzoek te doen. Dat moet leiden tot bewijsvorm voor mogelijke genocide gepleegd door IS.

Lees meer over:
IS
Tip de redactie