IS trekt zich terug uit Manbij

Na een wekenlange strijd heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zich uit de strategisch belangrijke stad Manbij in het noorden van Syrië teruggetrokken. 

Syrisch-Koerdische troepen kondigden vrijdag de complete "bevrijding" van de stad aan.

De jihadisten hebben zich teruggetrokken naar de stad Dscharablus, ten noorden van Manbij. Een woordvoerder van de Militaire Raad van Manbij zegt dat de IS-strijders ongeveer tweeduizend inwoners van de stad hebben ontvoerd als schild. ''We hebben niet op ze geschoten, omdat ze burgers als menselijk schild bij zich hadden.''

Eerder wisten meer dan 2.500 burgers te ontsnappen uit de laatste door IS gecontroleerde wijk in het noorden van de stad. Het ging vooral om vrouwen en kinderen, werd gezegd in kringen van de Democratische Krachten van Syrië (DFS). In Manbij wordt nu in eerste instantie naar mijnen gezocht, meldt het pro-Koerdische persbureau Firat.

Meer dan twee maanden hebben Koerdische strijders van de DFS met luchtsteun van de Amerikanen geprobeerd Manbij in te nemen. De stad werd in 2014 door de jihadisten veroverd en gold als belangrijk knooppunt voor de aanvoerroute naar IS-bolwerk al-Raqqa.

Lees meer over:
Tip de redactie