Amerikaanse troepen hebben maandag doelen van Islamitische Staat in de Libische stad Sirte gebombardeerd. De aanvallen zijn geauthoriseerd door de Amerikaanse president Barack Obama. 

De Libische interim-regering, die steun krijgt van de Verenigde Naties, had om de hulp van Amerika gevraagd, zo meldt Reuters aan de hand van een statement van het Pentagon. Er zouden nog zo'n duizend IS-strijders in de stad aanwezig zijn.

"De eerste aanvallen zijn maandag uitgevoerd op specifieke locaties in Sirte, waardoor de vijand ernstige verliezen heeft geleden", lichtte de Libische premier Fayez Seraj toe op de Libische staatszender. Hiermee heeft het land besloten om actief deel te nemen aan de internationale coalitie die tegen IS strijdt, aldus de premier.

Seraj benadrukte daarnaast dat de aanvallen zich zullen beperken tot een vastgesteld aantal en niet buiten Sirte of de buitenwijken van de stad zullen uitbreiden. 

Doel van de aanvallen is om de Libische interim regering een "belangrijke, strategische voorsprong te geven", aldus het Pentagon. De aanvallen werden onder meer aanbevolen door de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter.

Video: Libische premier: 'Vijand heeft ernstige verliezen geleden' 

'IS ernstige verliezen geleden door bombardementen VS in Libische stad Sirte'
'IS ernstige verliezen geleden door bombardementen VS in Libische stad Sirte'

Sirte

In juni veroverden Libische troepen al de haven van de stad Sirte op terreurbeweging Islamitische Staat.

Sirte is een van de belangrijkste IS-bolwerken in de regio, buiten Irak en Syrië. Het offensief om de stad te heroveren begon in mei. Straaljagers bestookten de stad, terwijl oorlogsbodems vanaf zee de haven beschoten.

Een woordvoerder van de regeringstroepen zei in juni dat lokale leiders van IS de stad zijn ontvlucht, richting de woestijn in het zuiden. Veel extremistische strijders zitten echter nog in de stad verschanst, aldus de zegsman.

De eenheidsregering in de hoofdstad Tripoli kwam twee maanden geleden tot stand, met hulp van de Verenigde Naties.