De Noord-Iraakse stad Mosul kan binnenkort worden heroverd op Islamitische Staat (IS). Een Amerikaanse diplomaat heeft dat donderdag gezegd.

Volgens Brett McGurk, de Amerikaanse afgezant van de internationale coalitie tegen IS, is de herovering van Mosul "een haalbaar doel". 

Mosul is verreweg de grootste stad die in handen is van IS. Het Iraakse leger begon in maart een offensief om de stad te bevrijden, maar dat mislukte.

Na drie weken werd de campagne onderbroken in afwachting van versterking. Sindsdien wordt internationaal gesproken over een gezamenlijke aanpak.

Het grondgebied van IS wordt steeds kleiner. Vorige maand wist het Iraakse leger de stad Fallujah succesvol te heroveren op de terreurorganisatie. Ook moest IS Palmyra, Ramadi en Tikrit afstaan.  Experts menen dat als Mosul ook valt, IS een beweging wordt die lijkt op al-Qaeda.

De bevrijding van Mosul is nu in zicht volgens McGurk. Dat zei hij donderdag  tegen verschillende ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken die bijeen waren in Washington D.C..

Er wordt gewerkt aan een gedetailleerde planning voor de aanval. McGurk wil ervan verzekerd zijn dat hulporganisaties snel voedsel en onderdak kunnen regelen zodra dat mogelijk is. Er wonen ongeveer een miljoen mensen in Mosul.

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden

Animatie door: In60seconds