VS en Frankrijk plannen aanval op IS in Mosul

Frankrijk en de Verenigde Staten bereiden een gezamenlijke aanval voor op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de Iraakse stad Mosul. Dat heeft een woordvoerster van de Franse regering woensdag verklaard.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian is op dit moment in Washington, waar de internationale coalitie tegen IS bijeen is om te praten over de bestrijding van de terreurgroep.

Mosul is verreweg de grootste stad die in handen is van IS. Het Iraakse leger begon in maart een offensief om de stad te bevrijden, maar dat mislukte. Na drie weken werd de campagne onderbroken in afwachting van versterking. Sindsdien wordt internationaal gesproken over een gezamenlijke aanpak.

Le Drian bevestigde bovendien dat speciale Franse troepen aanwezig zijn in Libië, waar IS ook voet aan de grond heeft gekregen. "Speciale troepen moet ons er van verzekeren dat Frankrijk overal aanwezig is in de strijd tegen het terrorisme," aldus de minister. 

Volgens de minister zijn drie Franse soldaten omgekomen in Libië. Le Drian betreurt hun dood. De drie kwamen om door een ongeluk met een helikopter tijdens een spionagemissie, liet president François Hollande weten. "We zijn op dit moment bezig met gevaarlijke spionage-operaties."

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door In60seconds

Lees meer over:
Tip de redactie