IS-kopstuk Umar Chalifa omgekomen bij Amerikaanse luchtaanval

Umar Chalifa, een van de regionale commandanten van Islamitische Staat, is woensdag bij een Amerikaanse luchtaanval in Afghanistan om het leven gekomen.

Drie andere IS-terroristen kwamen eveneens bij die aanval om.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie verklaarde woensdag dat Chalifa verantwoordelijk werd gehouden voor diverse aanslagen, met name in Pakistan. Zo was hij de regisseur van de aanval op de Bacha Khan University in januari dit jaar, waarbij negentien doden vielen.

Ook werd Chalifa verantwoordelijk gehouden voor de gruwelijke aanslag op een school in de Pakistaanse stad Peshawar in 2014. Bij die aanval kwamen 130 kinderen om het leven.

Vrijwel tegelijkertijd vertelde CIA-directeur John Brennan dat recente zelfmoordaanslagen in Saudi-Arabië vrijwel zeker het werk zijn van Islamitische Staat. De spionagedienst bestempelt de acties van de terroristen bij de bondgenoot als "een bijzonder gevaarlijke dreiging".

De acties waar het om gaat werden in drie Saudische steden uitgevoerd tijdens de heilige islamitische maand ramadan.

Al-Shishani

Ook de militaire commandant van IS, Abu Omar al-Shishani, zou zijn omgekomen bij gevechten in de Iraakse stad Shirqat, ten zuiden van Mosul. Dat maakt persbureau Amaq, dat banden met IS heeft, woensdag bekend. Het bericht is nog niet bevestigd door IS zelf.

De stad is grotendeels omsingeld door Iraakse troepen die bezig zijn met een offensief in de richting van Mosul, de grootste stad die nog altijd door IS wordt bezet.

In maart berichtte het Pentagon al dat al-Shishani hoogstwaarschijnlijk was omgekomen bij een luchtaanval in Syrië. Vervolgens werd bekend dat 'Omar de Tsjetsjeen' enkel zwaargewond was geraakt.

De rossige al-Shishani, geboren in 1986 in Georgië dat toen nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, geldt als een van de belangrijkste militaire adviseurs van IS.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds

Lees meer over:
Tip de redactie