De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) heeft de terreurgroep mogelijk een zware slag toegebracht. Volgens een Amerikaanse functionaris zijn bij bombardementen rond de Iraakse stad Falluja woensdag naar schatting zo'n 250 IS-strijders gedood.

Door de luchtaanvallen zouden ook zo'n veertig voertuigen zijn vernietigd.

Volgens de functionaris gaat om een vroege schatting en kunnen de aantallen nog veranderen. Als het dodental klopt, gaat het voor zover bekend om een van de dodelijkste series luchtaanvallen op de terreurgroep.

De Iraakse strijdkrachten claimden zondag dat Falluja inmiddels volledig is heroverd op Islamitische Staat. De stad gold eerder nog als een bolwerk van de terreurgroep. Vanuit Falluja ondernam IS talrijke bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Bij de strijd om Fallujah zouden zeker 1.800 militanten zijn overleden.

De aanvallen gebeurde exact twee jaar nadat IS zei een wereldwijd kalifaat te hebben opgericht. John Brennan, directeur van de CIA, zegt dat de coalitie duidelijke vooruitgang heeft geboekt in de strijd tegen IS. "Maar IS voert nog steeds aanvallen uit, we hebben nog een lange weg te gaan voordat we kunnen zeggen dat we echt progressie hebben geboekt tegen de groep."

Video: Luchtbeelden: Falluja onder vuur genomen

Luchtbeelden: Falluja onder vuur genomen
Luchtbeelden: Falluja onder vuur genomen