Er komt geen strafzaak tegen de Nederlandse ex-militair die naar Syrië zou zijn afgereisd en daar IS-strijders zou hebben gedood. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt.

De 47-jarige man werd begin januari aangehouden nadat hij op sociale media uitgebreid verslag had gedaan van zijn strijd. Hij zou hebben gestreden aan de kant van de omstreden Koerdische volksmilitie YPG.

Het onderzoek heeft volgens het OM onvoldoende bewijs opgeleverd dat de man persoonlijk betrokken is geweest bij het doden of proberen te doden van IS-strijders.

Spannend verhaal

Tegenover de politie verklaarde hij dat het slechts ging om een "spannend verhaal" omdat "journalisten spannende verhalen willen horen." Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Het is daarom lastig om zijn uitspraken te toetsen omdat bewijs van zijn mogelijke acties ontbreekt. "Onderzoek ter plaatse is in de huidige (oorlogs)omstandigheden geen begaanbare weg", zegt het OM.

Het OM heeft daarom besloten om de zaak tegen de ex-militair te seponeren. Wel is hij er nogmaals op gewezen dat burgers niet mogen deelnemen aan een gewapend conflict.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds