IS verdrijft troepen Syrische regeringsleger uit Raqqa

Islamitische Staat (IS) heeft troepen van het Syrische regime verdreven uit de provincie Raqqa.

"IS is er in geslaagd om regeringstroepen te verdrijven uit Raqqa na een felle tegenaanval", liet het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weten, meldt AFP.

Jihadisten van IS voerden het offensief zondagavond laat uit. Veertig militairen van het Syrische regeringsleger zijn daarbij om het leven gekomen. Het is onbekend wat de verliezen aan de kant van IS zijn.

Het Syrische leger trok begin deze maand Raqqa binnen tijdens een door Rusland gesteund offensief tegen IS en naderde de stad Tabqa tot ongeveer 20 kilometer.

IS zou bij de tegenaanval honderden versterkingen hebben ingezet om Tabqa te verdedigen. In het gebied liggen ook een luchtmachtbasis en de grootste dam van Syrië, beiden in handen van IS.

De stad Raqqa, die verder naar het oosten ligt, geldt als de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat. Mosul heeft in buurland Irak een soortgelijke status.

Manbij

IS voerde ook een aanval uit op de belegerde stad Manbij, waar de Syrische Democratische Krachten (SDF) de controle over heeft. IS slaagde er volgens Reuters wel in om drie dorpen ten zuiden van Manbij te heroveren.

Daarbij kwamen zeker 28 SDF-strijders, waaronder ook de Koerdische YPG-militie valt, om het leven.

Video: Syrische leger trok deze maand nog Raqqa binnen

Lees meer over:
Tip de redactie