Het Iraakse leger heeft maandag de aanval geopend op Fallujah, het bolwerk van de groep Islamitische Staat (IS) niet ver van Bagdad. In de zuidelijke wijk Naimiya klonken explosies en geweersalvo's.

Een legerofficier zei dat een militaire eenheid in de stad probeert binnen te dringen.

Fallujah, een soennitisch bolwerk vijftig kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad, viel in januari 2014 in handen van IS, zes maanden voordat de extremisten in delen van Irak en Syrië een kalifaat uitriepen.

Het door sjiitische milities ondersteunde leger van Irak begon een week geleden met de operatie om Fallujah te heroveren. Eerst werd de belegering van de stad aangetrokken, nu is een directe aanval begonnen.

Afgelopen week kwam de leider van IS in Fallujah om het leven door luchtaanvallen van de Verenigde Staten.

Video: Leger Irak staat klaar voor aanval op Fallujah 

Leger Irak staat klaar voor aanval op Fallujah
Leger Irak staat klaar voor aanval op Fallujah

Raqqa

De door de Verenigde Staten gesteunde alliantie van Syrische milities heeft het offensief tegen IS in de buurt van het IS-bolwerk Raqqa opgevoerd. De aanval is gericht op een gebied waar de terreurgroep controle heeft over een voormalige luchtmachtbasis, lieten een monitoringgroep en een Koerdische functionaris maandag weten.

De Syrische Democratische Krachten (SDF), waar ook de Koerdische YPG-militie deel van uitmaakt, lanceerde vorige week aanvallen op gebieden ten noorden van Raqqa die in handen zijn van IS. De stad zelf is geen doel van het huidige offensief, zei SDF.

De operatie richt zich nu op Tabqa, ongeveer 60 kilometer ten westen van Raqqa-stad. IS veroverde de luchtmachtbasis bij Tabqa in 2014 op regeringstroepen, tijdens de snelle opmars van de terreurgroep in Irak en Syrië.

Fallujah