Een Amerikaanse luchtaanval in Irak heeft het leven gekost aan een Australisch lid van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De man, Neil Prakash, werd verdacht van het ronselen van jihadstrijders in Australië. Hij riep IS-sympathisanten volgens de Australische justitie ook op tot het plegen van aanslagen in dat land en in de Verenigde Staten.

Prakash is volgens de justitie omgekomen bij een luchtaanval in Mosul op 29 april. Hij wordt gelinkt aan meerdere plannen voor aanslagen in Australië.

"Zijn dood is een zeer, zeer positieve ontwikkeling in de oorlog tegen Daesch en de oorlog tegen terreur", zei premier Malcolm Turnbull donderdag tegen Sky News. Daesch is een andere benaming voor IS.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Video's

De Australiër was te zien in video's en tijdschriften van IS en hij hield zich actief bezig met het ronselen van Australische mannen, vrouwen en kinderen. Hij moedigde hen aan om terroristische aanslagen te plegen.

De Australische autoriteiten schatten dat 110 mensen uit hun land zich hebben aangesloten bij IS. Prakash was geboren in Melbourne. Zijn familie komt uit Fiji en Cambodja.