Als reactie op terreinverlies heeft het kalifaat van Islamitische Staat (IS) dit jaar het aantal aanvallen in Irak en Syrië opgeschroefd.

Dat staat in een zondag uitgebracht rapport van het Amerikaanse IHS Jane's Terrorisme en Opstand Centrum (JTIC).

Volgens de analytici voerde IS 891 aanvallen uit in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is het hoogste aantal in een periode van drie maanden sinds halverwege 2014, toen de extremisten een grote opmars maakten in de twee landen.

Bij de aanvallen kwamen zeker 2.150 mensen om het leven. 44 procent meer dan de drie maanden ervoor.

Slachtoffers

Volgens een hoofdonderzoeker richt IS zich meer op aanvallen met veel slachtoffers, nu het kalifaat van verschillende kanten onder druk staat.

De Amerikaanse defensie schat dat IS sinds 2014 ongeveer 40 procent aan terrein in Irak heeft verloren en In Syrië 20 procent.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Luchtaanvallen

Zaterdag werd bekendgemaakt dat de Britse luchtmacht het afgelopen anderhalf jaar bijna duizend strijders van IS heeft gedood bij luchtaanvallen in Irak en Syrië. 

Bij de aanvallen van de Royal Air Force (RAF) zouden geen burgers omgekomen zijn volgens het Britse ministerie van Defensie.

De RAF begon in september 2014 met luchtaanvallen in Irak. Eind 2015 volgden aanvallen in Syrië. De Britse luchtmacht wist in Irak 974 strijders uit te schakelen en in Syrië 22. Volgens het ministerie gaat het om schattingen op basis van analyses van de aanvallen.

In de laatste maanden is de Britse luchtmacht intensiever gaan bombarderen. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar zouden er 318 IS-strijders zijn omgekomen na aanvallen van de RAF. Vorig jaar waren dat er 92 in dezelfde periode.