Een bomaanslag aan de zuidrand van Damascus in de voorstad Sayeda Zeinab, heeft maandag minstens zes mensen het leven gekost. Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist

Een auto vol explosieven ging af vlakbij een checkpoint van de Syrische regering, meldt Reuters. Volgens de Syrische regering is een ziekenhuis getroffen waar slachtoffers uit de nabije omgeving werden behandeld. 

Bij de aanslag kwamen enkele patiënten om het leven die vorige week nog in veiligheid waren gebracht uit twee door rebellen belegerde plaatsen in de noordelijke provincie Idlib, zei de Syrische hoofdonderhandelaar voor het vredesoverleg in Genève.

"Het eiste de levens van tientallen onschuldigen", zei Bashar Ja'afari. De oppositie "heeft besloten zich terug te trekken" en "je kunt wel zien dat deze mensen niet meer zijn dan terroristen", aldus de onderhandelaar. 

Heiligdom

Gezien het aantal zwaargewonden blijft het waarschijnlijk niet bij dat zestal, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. 

Volgens het observatorium, dat het conflict in Syrië verslaat met hulp van activisten te velde, werd Sayeda Zeinab dit jaar al twee keer eerder getroffen. Sayeda Zeinab herbergt het grafmonument van Zeinab, de dochter van imam Ali. Het heiligdom is voor Syrische sjiieten de heiligste plaats van het land.

Hezbollah-zender al-Manar meldt dat een controlepost van het Syrische leger in de voorstad het doelwit was van de dader of daders, die zich zouden hebben bediend van een bomauto.

Aleppo

De afgelopen drie dagen zijn zeker zestig mensen omgekomen tijdens hevige gevechten in Aleppo, in het noordwesten van Syrië. Het regeringsleger van president Bashar al-Assad voerde meerdere luchtaanvallen uit terwijl opstandelingen antwoordden met beschietingen.

Volgens het Observatorium zouden er zeker zeven kinderen en tien vrouwen onder de doden zijn.