​Een raketexpert van terreurbeweging Islamitische Staat is bij een drone-aanval omgekomen. Jasim Khadijah werd verantwoordelijk gehouden voor de beschietingen van een basis in Irak, waarbij vorige maand een Amerikaanse marinier om het leven kwam.

De raketexpert was voorheen een officier in het leger van Irak, maar hij liep over naar IS.

"We beschikten over informatie dat Khadijah achter de aanval op de basis zat", zei kolonel Steve Warren van het Amerikaanse leger zondag. Hij liet weten dat er vijf andere IS-strijders om het leven kwamen.

Ruim tweehonderd Amerikaanse militairen zijn gestationeerd op de getroffen basis nabij Makhmour, in het noorden van Irak. De troepen ondersteunen het Iraakse leger in de strijd tegen IS rond Mosul. In het gebied wint Irak langzaam terrein op de terreurgroep.

Bij de aanval kwam Louis Cardin om het leven en raakten acht anderen gewond. Hij was de tweede Amerikaanse militair die omkwam sinds de VS in 2014 de strijd tegen IS begon.

Raqqa

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft zondag gemeld dat IS in Raqqa vijftien eigen leden heeft geëxecuteerd. Volgens het Observatorium werden de vijftien terechtgesteld in verband met de dood van Abu Hija al-Tunisi, een IS-leider die afgelopen woensdag omkwam bij een luchtaanval.

IS vermoordt vaker leden die als spionnen of verraders worden beschouwd.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds