De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt  dat Islamitische Staat (IS) genocide heeft gepleegd tegen christenen, Yezidi's en sjiitische moslims in Irak en Syrië.

Dat maakte Kerry donderdag bekend in een toespraak.

Het Amerikaanse Congres heeft Kerry vorig jaar opgeroepen te bepalen of de misdrijven van de terreurbeweging tegen de religieuze groeperingen kunnen worden aangemerkt als genocide.

Kerry zegt dat IS zich eveneens schuldig heeft gemaakt aan etnische zuiveringen en misdaden tegen de mensheid.

Kerry stelt dat de Verenigde Staten tot deze conlusie zijn gekomen op basis van informatie van verschillende bronnen. Hij zegt dat er een onderzoek moet komen naar de misdaden door een onafhankelijk instituut.

Video: Kerry beschuldigt IS van plegen genocide in Syrië en Irak

Kerry beschuldigt IS van plegen genocide in Syrië en Irak
Kerry beschuldigt IS van plegen genocide in Syrië en Irak

Internationaal Strafhof

Nu Kerry de term genocide in de mond heeft genomen, kan dat eventueel leiden tot behandeling van de zaak in de VN-Veiligheidsraad en uiteindelijk tot berechting door het Internationaal Strafhof in Den Haag. 

Volgens Kerry moeten de daders zich verantwoorden voor een tribunaal en zal de VS alles in werking stellen om dit voor elkaar te krijgen.

Amerikaanse regeringen hebben sinds 2004 niet meer gesproken over volkerenmoord. Toen werd vastgesteld dat genocide had plaatsgevonden in Darfur en dat de Sudanese regering daarvoor verantwoordelijk was.