'Namen van twee Nederlanders in gelekte IS-documenten'

Tussen de gelekte documenten met namen van duizenden strijders van Islamitische Staat (IS), zitten tenminste twee documenten van Nederlandse Syriëgangers.

Dat blijkt uit documenten die door de Syrische oppositiewebsite Zaman al Wasl aan de NOS zijn verstrekt.

Het zou gaan om Achraf uit Amsterdam en Reda uit Leiden. Zaman al Wasl liet in januari al weten dat het in het bezit was van zo'n tweeduizend documenten van IS-strijders.

Het gaat om kaarten waarop aspirant-leden van IS 23 vragen moesten beantwoorden. Daabij moesten ze hun naam, eventuele strijdnaam, hun vroegere adres en hun opleiding invullen. Ook kon de jihadist aangeven of hij of zij vrijwilligerswerk wil doen, wil vechten of een zelfmoordaanslag wil plegen.

De betreffende kaarten zijn aangelegd in 2013 en 2014. 

Radicaliseren

Volgens de NOS was Reda negentien jaar toen hij naar Syrië afreisde. Hij had voor vertrek problemen met een groep criminelen in Leiden, werd om die reden door zijn vader naar familie in België gestuurd en radicaliseerde snel. Binnen twee maanden vertrok hij naar Turkije.

De Amsterdamse Achraf vertrok in 2013 op 16-jarige leeftijd naar Syrië en meldde zich aan als strijder. Hij had geen ervaring met vechten en werkte voordat hij vertrok, net als Reda, in een supermarkt. Hij kwam ruim een jaar geleden om het leven bij een Amerikaanse drone-aanval.

Meer gegevens

Maandag werd bekend dat de Duitse media en justitie de gegevens van honderden jihadisten hadden en woensdag bleek ook dat een teleurgestelde IS-strijder gegevens aan Sky News verstrekt. In totaal werden de namen, adressen en telefoonnummers van 22.000 IS-jihadisten gelekt.

De informatie kan van groot belang zijn als Europese overheden of de VS teruggekeerde IS-strijders willen vervolgen. Ook kan de informatie die Sky News heeft ontvangen veiligheidsdiensten helpen met het analyseren van gegevens over IS en zo wellicht het voorkomen van aanslagen of aanvallen.

Chef chemische wapens

De Verenigde Staten hebben vorige maand het hoofd chemische wapens van Islamitische Staat (IS) gevangen genomen. Op basis van informatie die hij vervolgens gaf over opslagplaatsen zijn diverse luchtaanvallen uitgevoerd, liet het Amerikaanse ministerie van Defensie donderdag weten.

Het gaat om Sulayman Dawud al-Bakkar, ook bekend als Abu Dawud. Hij is donderdag overgeleverd aan de Iraakse regering, aldus het Pentagon. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten heeft IS in zeker twaalf gevallen mosterdgas gebruikt, in de meeste gevallen in Syrië.

Video: Namen van strijders in gelekte IS-documenten

NUwerk

Tip de redactie