De Amerikaanse president Barack Obama heeft met ferme taal nog eens duidelijk gemaakt dat het gevecht tegen Islamitische Staat (IS) wat hem betreft tot het bittere einde zal worden uitgevochten.

Een staakt-het-vuren met de soennitische extremisten ziet hij niet voor zich. "We zullen deze barbaarse terroristische organisatie vernietigen", zei Obama donderdag.

Volgens de Amerikaanse president worden successen geboekt: IS zou 40 procent van het grondgebied dat het in Irak in handen had kwijt zijn, ziet de aanwas van nieuwe strijders teruglopen en moest uit geldgebrek de salarissen verlagen, wat slecht is voor de moraal.

Hoewel IS door de bombardementen wordt teruggedrongen, is het gevecht volgens Obama uiteindelijk alleen te winnen als burgeroorlog in Syrië stopt.

De beperkte wapenstilstand waar de VS en Rusland op aandringen en die in de nacht van vrijdag op zaterdag zou moeten ingaan, noemt hij "een potentiële stap richting een einde van de chaos". Volgens Obama zijn de komende weken cruciaal voor de toekomst van Syrië.

Assad

Obama blijft bij zijn standpunt dat de Syrische president Bashar al-Assad weg moet.

De Amerikaanse president waarschuwde Syrië en Rusland dat de wereld toekijkt of de aangekondigde wapenstilstand in Syrië wordt nagekomen. Volgens de overeenkomst leggen de partijen op zaterdag 27 februari de wapens neer. De wapenstilstand geldt niet voor de terroristische organisaties IS en al-Nusra.