Frankrijk voert in het geheim een oorlog tegen jihadisten in Libië. Dit heeft een hoge functionaris van het Franse ministerie van Defensie tegen de krant Le Monde gezegd. 

Militairen in Libië bereiden er volgens hem in het geheim gerichte luchtaanvallen op de jihadisten van Islamitische Staat (IS) voor.

''Het laatste wat we willen is openlijk militair ingrijpen in Libië, we moeten militaire betrokkenheid niet tonen, maar discreet handelen'', zei de functionaris in de krant van woensdag. Volgens Le Monde zijn naast speciale militaire eenheden ook leden van de Franse geheime dienst DGSE (Buitenlandse Veiligheidsdienst) bij de strijd in Libië betrokken.

Het beleid van president Hollande richt zich volgens de functionaris op "niet-officiële militaire acties". Bloggers brachten de Franse krant half februari op de hoogte van de aanwezigheid van speciale troepen in het oosten van Libië. 

Sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 is Libië zonder centraal gezag. Groepen jihadisten die zich IS noemen, hebben grote delen van het land in hun greep. Westerse mogendheden zien dat als groot gevaar.

Afgelopen vrijdag vielen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen een kamp van jihadisten aan bij de westelijke kuststad Sabratah. The New York Times meldde toen dat Amerikaanse en Britse commando's in toenemende mate als verkenners in Libië actief om vooraanstaande jihadisten en hun netwerken in kaart te brengen

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds