Een 31-jarige man uit Tilburg is veroordeeld voor het ronselen van een vluchteling voor terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij heeft een celstraf van achttien maanden gekregen, waarvan zes voorwaardelijk.

Dat heeft de rechtbank in Breda donderdag bepaald.

De man uit Somalië werd verdacht van het ronselen van meerdere vluchtelingen in een jeugdinstelling in Tilburg. Hij zou hebben gezegd dat hij samen met hen Amerikanen zou gaan vermoorden in Syrië en Irak.

De rechtbank vindt dat in een geval "wettig en overtuigend" is bewezen dat hij schuldig is aan het werven van een Tilburgse jongere voor de gewapende strijd van IS. Daarnaast krijgt de man de straf voor het plegen van uitkeringsfraude en het witwassen van geld. 

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds

Terrorisme

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechter mee laten wegen dat IS in het buitenland terroristische misdrijven pleegt. Door de strijders worden mensenrechtenschendingen begaan.

"Op Nederland rust de internationale verplichting om terrorisme te bestrijden, ook als dat niet in Nederland plaatsvindt. Het benaderen van kwetsbare jongeren zodat ze zich aansluiten bij IS is volgens de rechter een laakbaar feit", aldus de rechter. 

Het Openbaar Ministerie had een straf van 24 maanden geëist, waarvan zes voorwaardelijk.