Saudi-Arabië is bereid grondtroepen te sturen naar Syrië om Islamitische Staat (IS) te bestrijden, als de internationale coalitie daarmee instemt.

Een woordvoerder van het Saudische leger heeft dat volgens persbureau AP donderdag gemeld.

"Het koninkrijk is bereid deel te nemen aan elke operatie die de coalitie tegen IS besluit uit te voeren", stelt generaal Ahmed Asseri, de Saudische minister van Defensie.

De internationale coalitie tegen IS, waar Nederland deel van uitmaakt, wordt aangevoerd door de Verenigde Staten. De coalitie bestookt de soennitische extremisten van IS sinds september 2014 vanuit de lucht.

Saudi-Arabië heeft al eerder gesuggereerd dat IS op de grond zou moeten worden aangevallen. De luchtaanvallen zouden de strijders van IS niet uitschakelen. Maar animo voor het sturen van grondtroepen is over het algemeen gering.

Militair ingrijpen

Het voorheen voorzichtige Saudi-Arabië grijpt sinds een jaar onder leiding van een zoon van koning Salman bin Abdulaziz al-Saud, prins Muhammad bin Salman, graag militair in. De luchtaanvallen op de rebellen in Jemen, waarbij veel burgerslachtoffers vallen, zijn daar een gevolg van.

Riyad vreest dat in de burgeroorlogen in de regio de invloed van Iran alsmaar toeneemt. Daarnaast vormt het soennitisch extremisme van IS een bedreiging voor de soennitische koninklijke familie Saud.

Belangrijke partner

Saudi-Arabië is een van de machtigste en rijkste landen in de regio en daarom cruciaal in het conflict tegen terreurgroepen als al-Qaeda en IS. Het land nam onlangs het initiatief tot een coalitie van 34 islamitische landen in de strijd tegen het moslimterrorisme. De Saudi's leiden ook de internationale coalitie die in Jemen vecht tegen de Houthi-rebellen.

De VS beschouwt Saudi-Arabië ook als een belangrijke partner in de regio. Washington en Riyad bonden na de aanslagen van 11 september 2001 samen de strijd aan tegen al-Qaeda en zijn geestverwanten.

Vluchtelingen

Turkije luidde donderdag de noodklok over vele tienduizenden Syrische vluchtelingen die onderweg zijn naar de Turkse grens. Zij zijn de stad Aleppo ontvlucht, waar momenteel hevig wordt gevochten, zo meldt de BBC.

De strijd in Aleppo is opgelaaid sinds Rusland intensieve luchtbombardementen uitvoert op de stad om het Syrische leger te helpen.

Video: Wie zijn de IS-strijders?