Volgens de Russische president Vladimir Poetin schoot Turkije recentelijk het Russische gevechtsvliegtuig uit de lucht omdat het land gebruik wil blijven maken van door Islamitische Staat (IS) geleverde olie. 

Dat meldt Reuters maandag. 

Het Russische gevechtsvliegtuig van het type SU-24 werd dinsdag boven Turks grondgebied neergehaald. Volgens de autoriteiten gebeurde dat nadat het toestel het Turkse luchtruim was binnengedrongen en de piloten waarschuwingen hadden genegeerd. 

Rusland beweert echter dat het toestel boven Syrisch grondgebied vloog. De Russen bombarderen doelwitten van Syrische rebellen. De twee piloten van de straaljager wisten met een schietstoel uit het toestel te komen, waarna één van hen werd gedood door rebellen in het gebied. De andere piloot is door het Syrische leger opgepikt. 

Bewijs

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde maandagavond (Nederlandse tijd) dat er bewijs is voor een Russische schending van het Turkse luchtruim. 

Het incident heeft de spanningen tussen Rusland en Turkije doen oplaaien. Russen wordt geadviseerd niet meer naar Turkije af te reizen en de Russische douane controleert strenger op goederen afkomstig uit Turkije in verband met een mogelijke terroristische dreiging.

Video: Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald door Turkije

Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer
Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer