Denemarken trekt zijn gevechtsvliegtuigen begin oktober terug uit de internationale coalitie die in het Midden-Oosten aanvallen uitvoert op de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS). 

De minister van Buitenlandse Zaken, Kristian Jensen, zei donderdag dat de zeven F-16's en een Hercules transportvliegtuig terugkomen. De Deense vliegtuigen zouden onderhoud nodig hebben en de militairen rust.

Denemarken heeft de missie met de gevechtsvliegtuigen niet zoals Nederland met een jaar verlengd. Nederland vermindert in oktober wel het aantal F-16's en het aantal betrokken militairen.

Circa 120 Deense militairen in Irak blijven er Iraakse collega's opleiden. De Deense gevechtsvliegtuigen hebben 490 aanvallen uitgevoerd en daarbij 448 bommen afgeworpen.

Sinds september 2014 voeren de Verenigde Staten een coalitie aan die luchtaanvallen uitvoert op posities van IS in Irak en Syrië.

Groot-Brittannië

Tegelijkertijd neemt in Groot-Brittannië de speculatie toe over de eventuele inzet van de Royal Air Force in Syrië. Het land voert nu al bombardementen uit in Irak en liet onlangs weten dat in ieder geval tot 2017 te zullen doen. 

Begin juli zei de Britse minister van Defensie Michael Fallon tegen The Telegraph dat het "onlogisch" zou zijn om IS alleen in Irak vanuit de lucht te bestrijden. 

Critici betwijfelen echter of Groot-Brittannië het financieel kan opbrengen om de grotere rol te spelen binnen de wereldpolitiek die de regering van Cameron lijkt te ambiëren.