Leden van Islamtische Staat (IS) zouden vier mensen hebben geëxecuteerd in de Libische kuststad Sirte. 

Dat meldt persbureau Reuters in de nacht van maandag op dinsdag. 

De executies zouden blijken uit een video die IS heeft vrijgegeven via social media. De echtheid van de video kon nog niet worden bevestigd door Reuters

In de video is te zien hoe leden van IS een man in een oranje pak doodschieten. Het slachtoffer zou een 'spion' zijn die handelde uit naam van de rebellenorganisatie Libische Dageraad. Over de identiteit van de andere slachtoffers, die ook doodgeschoten werden in oranje pakken, is niets bekend.

Waarschuwing

De executies volgen op een poging van een salafistische organisatie om de stad Sirte in handen te krijgen. IS zou de lichamen op de locatie van de executie hebben achtergelaten om waarschuwingen af te geven aan de Libische bevolking voor dergelijke aanvallen. 

De stad Sirte ligt op zo’n driehonderd kilometer van de Libische hoofdstad Tripoli. Sirte zou al enige tijd onder invloed staan van IS, nadat rebellen en IS een bloedige strijd uitvoerden over de controle van de stad. 

Invloed

Sinds de val van Kaddafi in Libië krijgen aan IS gelieerde organisaties steeds meer voet aan de grond in sommige gebieden in Libië. De algehele invloed van de organisatie in het land is echter beperkter. 

Dit weekend deed IS nog een poging om de stad Derna te veroveren op rebellengroepen. De rebellen wisten deze aanval, net als een eerdere aanval, af te slaan. 

De situatie in het Noord-Afrikaanse Libië is zeer chaotisch sinds dictator Muammar Kaddafi in 2011 werd verdreven. Er vindt een machtsstrijd plaats tussen twee rivaliserende regeringen, met elk hun eigen strijdkrachten. Ook zijn er veel kleinere rebellengroepen die strijden om de macht.

Dossier IS