Het Iraakse leger meldt woensdag de eerste successen in een zondag begonnen offensief tegen terreurgroep IS (Islamitische Staat). 

Het uiteindelijke doel is de herovering van de stad Tikrit, maar de soldaten hebben al de regio Hamrin in handen gekregen.

Ook in de buitenwijken van Tikrit werd dinsdag hevig gevochten, meldden bronnen binnen het veiligheidsapparaat. De opmars wordt vertraagd doordat IS-militanten bermbommen hebben neergelegd.

Volgens een bron ter plaatse hebben twee zelfmoordterroristen pogingen gedaan om de troepen met bomauto's aan te vallen. Ze zouden zijn neergeschoten voordat ze hun doel bereikten.

Video: Irak boekt terreinwinst in Tikrit

Iran

De militairen worden ondersteund door soennitische en sjiitische strijders. Die laatsten zouden op hun beurt worden gesteund door Iran. De aanvallers proberen ten noordwesten van Tikrit de terroristen van IS de pas af te snijden en in te sluiten.

Dictator Saddam Hussein (1937-2006) kwam uit Tikrit. Hij werd er na zijn val gevonden en opgepakt. Tikrit was ook de geboorteplaats van de vermaarde islamitische krijger en stichter van een dynastie, Salah Eddin of Saladin (1137-1193).

De stad heeft daarmee symbolische waarde, maar is ook strategisch van belang. Tikrit ligt tussen Bagdad en Mosul, een van de grootste steden van het land, die de Iraakse regering koste wat kost op IS wil heroveren.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS