De nieuwe Amerikaanse minister van defensie Ash Carter heeft maandag in Koeweit een buitengewoon overleg met Amerikaanse generaals, diplomaten en vertegenwoordigers van inlichtingendiensten belegd.

Hij wil horen hoe de strijd tegen de groep Islamitische Staat in Syrië en Irak verloopt, maar ook meer inzicht krijgen in de achterliggende gedachten van de strategie tegen IS. 

Carter sprak van een "zeer ingewikkeld" probleem, dat behalve een militaire ook een politieke dimensie heeft. Hij wil niet alleen met de generaals en diplomaten uit de directe regio spreken, maar ook met hun collega's uit bijvoorbeeld Europa en Afrika.

De Amerikaanse generaal die de strijd tegen IS in Irak en Syrië aanvoert, James Terry, zei dat de opmars van IS is gestopt en dat een nieuw offensief van het Iraakse leger ophanden is in de provincie Anbar om de stad al-Baghdadi te heroveren. 

Aanpassen

Hoewel de Iraakse strijdkrachten het tij hebben gekeerd is IS verre van verslagen, waarschuwde Terry. "Er kan geen twijfel over bestaan dat ze zich snel kunnen aanpassen", zei Terry over de terreurbeweging. 

Het belangrijkste volgens Carter is dat de landen in de regio die worden bedreigd door IS de terreinwinst die wordt geboekt door de VS kunnen veiligstellen.

"We zullen ze een defintieve nederlaag toebrengen, laat daar geen twijfel over bestaan", aldus Carter. "Het moet een definitieve nederlaag worden." 

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS