De internationale coalitie tegen IS heeft in 24 uur tijd 29 luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië en Irak. Dat maakte het Amerikaanse leger zaterdag bekend.

Zestien luchtaanvallen in Irak zijn uitgevoerd op voertuigen, gebouwen en materieel rondom zeven steden. In Syrië zijn elf bombardementen uitgevoerd nabij de grensstad Kobani. Daarbij is in ieder geval een tank vernietigd.

Andere doelwitten waren bij de Oost-Syrische plaatsen Abu Kamal en Dawr az Zawr. De militaire acties hadden plaats tussen vrijdag- en zaterdagochtend.

IS heeft ondanks de luchtaanvallen het Syrische grondgebied waar zij de controle over heeft in korte tijd verdubbeld. Dat meldt de Britse krant Daily Mail aan de hand van een landkaart van de Coalitie voor een Democratisch Syrië (CDS).

Op de kaart is te zien dat het gebied van IS sinds augustus vorig jaar vooral is uitgebreid naar het zuiden. Ook heeft de groep grote delen van land veroverd in het westen en oosten. Door de gebiedsuitbreiding zouden nu nog eens een miljoen Syriërs leven onder het bewind van de terreurgroep.

De krant schrijft dat het mogelijk is dat IS zoveel gebied in Syrië heeft veroverd, omdat de internationale coalitie vooral aandacht schenkt aan Irak. Ook zijn niet alle landen in de coalitie actief boven Syrië. Nederland voert bijvoorbeeld alleen luchtaanvallen uit in Irak.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS