Luchtaanvallen op de Syrische stad Raqqah, waar de terreurgroep Islamitische Staat (IS) het voor het zeggen heeft, hebben zeker 63 levens geëist. 

Zeker de helft van de doden zouden burgers zijn, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag. De slachtoffers vielen in een fabriek en op een markt in het centrum van de stad.

Tientallen mensen raakten gewond door de bombardementen door de Syrische luchtmacht. Toestellen voerden tien aanvallen uit op verschillende doelen in met name het oosten van de stad. Volgens een bron van IS zijn er zelfs 70 mensen omgekomen.

Een onafhankelijke bevestiging van het dodental uit het IS-bolwerk is niet mogelijk. Het observatorium werkt met burgerwaarnemers die in het geheim hun bevindingen doorsturen uit gebieden waar de IS het voor het zeggen heeft, of waar andere opstandelingen of het Syrische regeringsleger de scepter zwaaien.

Video: Raqqah getroffen door luchtaanvallen

F16's

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week tijdens ruim dertig vluchten boven Irak meer dan twintig bommen gegooid op doelen van IS. Defensie gaat ervan uit dat daarbij ook een onbekend aantal strijders van de terreurorganisatie is gedood.

Nederland doet vanaf een luchtmachtbasis in Jordanië met zes F-16's mee aan de internationale luchtaanvallen op IS in Irak. Daarnaast zijn er twee reservetoestellen mee. In totaal hebben de Nederlandse F-16's in de afgelopen weken ongeveer honderd bommen afgeworpen op IS-doelen.

Twee F-16's die voor onderhoud naar Nederland moesten, zijn afgelopen week afgelost door twee andere toestellen.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS | Waarom Nederland wel F-16's naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië​