Er is geen nieuwe overeenkomst gesloten tussen Turkije en de Verenigde Staten voor het gebruik van een luchtmachtbasis in het zuiden van Turkije voor aanvallen op de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS). 

Dat heeft een bron bij de Turkse overheid maandag gezegd. Zondag zei een bron bij het Amerikaanse ministerie van Defensie nog dat er overeenstemming was bereikt.

Turkije en de Verenigde Staten voeren volgens de Turkse bron echter nog steeds overleg over het gebruik van de luchtmachtbasis Incirlik.

Turkije eist bovendien dat er een no-flyzone wordt ingesteld en dat vluchtelingen een veilig onderkomen kunnen vinden. Ook daar wordt nog over gesproken.

Kobani

Al meer dan twee weken voert een coalitie onder leiding van de VS aanvallen uit op IS. Die aanvallen concentreren zich op stellingen van IS rond de Syrische stad Kobani. De stad wordt belegerd door IS en wordt verdedigd door Koerdische strijders. De luchtaanvallen lijken de opmars van IS maar niet te kunnen stuiten.

Ook maandag werd er fel gevochten om de stad, die op een steenworp afstand van de Turks-Syrische grens ligt. Een zelfmoordterrorist van IS voerde een aanslag uit in Kobani, maar volgens activisten explodeerde zijn bomauto te vroeg.

Elders in de stad kon het geluid van geweer- en artillerievuur worden gehoord. Een minaret van een moskee in het centrum van de stad werd getroffen door een raketgranaat. Volgens activisten probeert IS Kobani van meerdere kanten tegelijk aan te vallen.

AchtergrondenOpmars IS in Kobani toont verzwakking Koerdisch verzet l Strijd tegen IS zet Koerden op de kaart l Vijf vragen over het beleg van Kobani