Ondanks felle tegenstand van Koerdische strijders lijkt de stad Kobani (Ayn al-Arab) op het punt staan te vallen. Vijf vragen over de belegering van de stad:

Wat is aan de hand in Kobani?

De Koerdische stad in Syrië wordt al weken belegerd door strijders van Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). De terreurgroep lijkt inmiddels aan de winnende hand. De zwarte IS-vlaggen wapperen boven het oosten van de stad. Hoewel de Koerdische verdedigers kunnen rekenen op luchtsteun van een internationale coalitie, verklaarde de Turkse premier Tayyip Recep Erdogan dinsdag dat luchtaanvallen niet voldoende zijn om de val van de stad te voorkomen.

Waarom is de stad belangrijk?

Kobani ligt aan de grens met NAVO-land Turkije, op de drempel van Europa. Veel Koerden, die formeel niet beschikken over een eigen staat, zien de stad bovendien als onderdeel van hun grondgebied. De val van Kobani zou daarom een enorme psychologische nederlaag zijn voor de Koerdische strijders en hun bondgenoten.

Wie verdedigen de stad?

De circa vijfduizend Koerdische strijders in Kobani behoren tot de zogenoemde Volksbeschermingseenheden (YPG). Zij dienen niet verward te worden met de Koerdische peshmerga's, die in Irak vechten tegen IS. Volgens experts worden de verdedigers van Kobani bovendien gesteund door de PKK, de Turks-Koerdische arbeidspartij.

Bevinden zich nog burgers in de stad?

Volgens de Koerden zijn de meeste inwoners van Kobani geëvacueerd. De Koerdische strijders zouden de stad tot oorlogsgebied hebben uitgeroepen. Volgens de Turkse regering zijn meer dan 185.000 mensen de grens over gevlucht.

Waarom hebben de Turken niet ingegrepen?

De val van Kobani kan grote gevolgen hebben voor de relatie tussen Ankara en de Koerden, die de Turken hadden opgeroepen de stad te redden. De gevangenzittende leider van de Turkse Koerdische partij PKK, Abdullah Öcalan, heeft zelfs gedreigd dat zijn partij de dialoog met Ankara stopt, als Kobani in handen van de islamitische terreurgroep valt.

De Turkse regering lijkt tot dusver weinig te voelen voor eenzijdig ingrijpen en heeft aangedrongen op een omvangrijke internationale strategie om IS op de knieën te krijgen en het regime van Bashar al-Assad aan te pakken. Bovendien vrezen de Turken vermoedelijk dat aan de zuidgrens de kiemen kunnen worden gelegd voor een onafhankelijke Koerdische staat.