Strijders van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) vielen in oktober met hulp van tanks en zwaar wapentuig het reeds vanuit alle windrichtingen belegerde Kobani (Syrië) binnen. Straatgevechten in de grensplaats volgden. 

Uren nadat de militanten twee IS-vlaggen hesen in een buitenwijk van Kobani, rukten de strijders op naar het centrum van de stad.

"Ze vechten nu in de stad. Honderden burgers hebben de plaats verlaten", stelde Rami Abdurrahman, de directeur van het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens. "IS controleert nu drie wijken in het oostelijke deel van Kobani en de strijders proberen ook via het zuidwesten de stad binnen te dringen."

Kobani is nog altijd in Koerdische handen, maar het is de vraag hoe lang dat duurt. Sinds het begin van het IS-offensief zijn Koerdische dorpen en steden één voor één in handen gevallen van IS. De troepen van IS rukten snel op naar hun hoofddoel: Kobani. 160.000 Syriërs vluchtten en de Koerdische troepen lopen op hun achterste benen, ondanks Amerikaanse luchtsteun.

Verbinding

Kobani is van strategisch belang voor IS. Verovering van de stad zou IS een directe verbinding verschaffen tussen IS-posities in de Syrische provincie Aleppo en het IS-bolwerk Raqqa. Het terreurnetwerk zou daarmee een groot deel van het Turks-Syrische grensgebied in handen krijgen. 

Kobani werd eerst vanuit het oosten, zuiden en westen door IS omsingeld. Vervolgens werd de stad dagenland bestookt met mortieren. Daarna vielen de strijders de grensplaats binnen. Ongeveer twintig militanten die 's nachts probeerden de stad binnen te dringen, konden door Koerdische troepen worden gedood. 

"IS rukt elke dag verder op", aldus Ismet Sheikh Hassan, de defensiechef van de Koerdische strijders in het gebied. "IS gebruikt tanks en zware wapens en schiet volledig willekeurig op de stad. Daardoor zijn al veel burgers omgekomen."

Haarscheurtjes

De Koerdische strijders in Syrië hebben lange tijd effectief verzet geboden tegen IS en de militanten weg kunnen houden uit de Koerdische enclave in het noordoosten van Syrië. Maar de laatste weken vertoont het verzet haarscheurtjes. IS-strijders rukken op met wapens die ze hebben buitgemaakt op Syrische en Iraakse legerbases.

Na de gevechten in Kobani op maandag liet de Turkse minister van Defensie Ismet Yilmaz weten dat de NAVO-bondgenoten samen een strategie hadden opgesteld om Turkije te verdedigen als het vanuit Syrië wordt aangevallen. Die strategie werd op Turks aandringen opgesteld, stelde Yilmaz.

Turkije bekijkt de ontwikkelingen in Kobani met argusogen. Een mortier raakte al een huis en een supermarkt op Turks grondgebied, maar niemand raakte gewond. Veertien Turkse tanks hebben zich inmiddels gepositioneerd op een heuvel in de buurt van de grensstad. 

Bloedig

De gevechten van maandag volgden op de bloedige gevechten van een dag eerder. Volgens het Observatorium kwamen bij de gevechten van zondag meer dan 45 strijders van beide partijen om. Een vrouwelijke Koerdische strijder blies zichzelf op en doodde daarmee tien jihadisten. Een lokale defensievertegenwoordiger benadrukte dat er vergelijkbare acties volgen als het nodig is.

Syrische Koerden dringen aan op meer steun van de internationale gemeenschap. Gevechtsvliegtuigen van de door de Amerikanen geleide coalitie hebben luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelen buiten Kobani, maar die aanvallen hebben vooralsnog niet tot het gewenste effect geleid.

Ban Ki-moon stelde dinsdag zich "ernstige zorgen" te maken om de opmars van IS bij Kobani. Hij drong er bij "diegenen met de middelen" op aan om die middelen in te zetten om de burgers van Kobani te beschermen.