Vijf Turken, onder wie twee militairen, zijn gewond geraakt, toen strijders van de extremistische Islamitische Staat (IS) vanuit het noorden van Syrië mortiergranaten afvuurden die in Turkije landden. 

Een van de granaten kwam volgens de zender CNN Türk terecht bij de grenspost Mursitpinar, dicht bij een groep journalisten en Turkse veiligheidsmensen. Een andere landde ongeveer een kilometer over de grens met Syrië in de buurt van een vluchtelingenkamp.

Het offensief van IS tegen de door Koerden bewoonde Syrische stad Kobani heeft ertoe geleid dat tienduizenden Syrische Koerden de grens met Turkije zijn overgestoken. De angst bestaat dat de strijd naar Turkije overslaat.

De Turken hebben maandag als reactie tanks en gepantserde voertuigen op heuvels met uitzicht op Kobani neergezet, vlak bij een legerbasis net ten noordoosten van de grensstad.

''We hebben de grens volledig onder controle", aldus Efkan Ala, de Turkse minister van Binnenlandse Zaken. ''We hebben onze veiligheidsmaatregelen opgevoerd in de regio Suruc", zei Ala, verwijzend naar de Turkse zijde van de grens met Kobani.