Gevechten tussen Islamitische Staat (IS) en de Koerden in het noorden van Syrië komen steeds dichter bij de Syrisch-Turkse grens.

Vrijdag sloegen volgens ooggetuigen zeker twee granaten in op een akker aan de Turkse zijde van de grens. Slachtoffers vielen er voor zover bekend niet.

IS begon een week geleden aan een offensief in een poging de grensstad Kobani te veroveren. De stad is aan drie kanten ingesloten.

Meer dan 160.000 mensen zijn sinds vorige week vrijdag uit Kobani en omstreken naar Turkije gevlucht. Dat aantal maakte de Turkse premier, Ahmet Davutoglu, vrijdag bekend. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr sprak donderdag nog van ruim 140.000 vluchtelingen uit de regio.

Aan de Turkse zijde van de grens zijn duidelijk explosies te horen en ook het geluid van machinegeweren. Een inwoner van de stad zegt dat zij bewapend zijn en bereid zijn om de stad te verdedigen. ''Ieder meisje, iedere jonge man, iedere man die kan vechten, die een geweer kan dragen, is bewapend.''

Kobani is strategisch gelegen en werd in juli ook al bedreigd door IS. Toen lukte het de terreurgroep niet de stad in te nemen.

Uit een peiling bleek vrijdag dat een meerderheid (52 procent) van de Turken voor deelname is aan de internationale, militaire strijd tegen IS. Ongeveer net zo veel Turken (53 procent) zijn bang voor terroristische aanslagen door moslimextremisten in hun land.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak