De Islamitische Staat (IS) heeft een video vrijgegeven waarin het schijnbaar de Amerikaanse journalist James Wright Foley onthoofdt. Familieleden en Amerikaanse overheidsfunctionarissen hebben zijn dood bevestigd.

Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de Amerikaanse president Barack Obama heeft bevestigd dat de video echt is. 

De Amerikaanse journalist werd sinds november 2012 vermist in Syrië.

Een van de overheidsfunctionarissen zegt dat Obama naar verwachting later woensdag een verklaring over de moord aflegt.

Obama is dinsdag in de Air Force One op de hoogte gebracht. Hij was toen op weg vanuit Washington om zijn vakantie in Massachusetts te vervolgen. De president wordt op de hoogte gehouden.

Luchtaanvallen

De video van de extremistische groepering  - met de titel Een boodschap aan Amerika - is gericht tegen het optreden van de Verenigde Staten tegen IS (voorheen ISIS). 

Meerdere hooggeplaatste medewerkers zeggen dat de IS onlangs heeft gedreigd Foley te vermoorden als vergelding voor de luchtaanvallen van de afgelopen twee weken.

Medewerkers van het Pentagon hebben verschillende sociale media waar de video wordt gedeeld benaderd met de vraag de video te verwijderden.

Familie

De familie van Foley heeft zijn dood bevestigd op een Facebookpagina die was gericht op zijn vrijlating. "Hij gaf zijn leven bij pogingen om het lijden van het Syrische volk aan de wereld te tonen", schrijft zijn moeder Diana Foley. Zij roept de IS op om de levens van andere gijzelaars te sparen.

"Net als Jim zijn zij onschuldig. Zij hebben geen controle over het Amerikaanse beleid in Irak, Syrië of waar dan ook in de wereld." De moeder schrijft verder dat zij nog nooit zo trots op haar zoon is geweest.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond noemt de onthoofding een 'ontstellend voorbeeld van de wreedheid' van de IS. 

Volgens de minister lijkt het erop dat de video die van de gruweldaad werd gemaakt echt is. 

Vermist

De 40-jarige Foley raakte in november 2012 vermist in het noorden van Syrië. Hij werkte toen als freelancer voor onder meer het Franse persbureau Agence France-Presse (AFP). De auto waar hij in reed werd door vier militanten aan de kant gezet in een gebied waar Soennitische rebellen en overheidstroepen de macht over probeerden te krijgen. Sindsdien is niets meer van hem gehoord.

Dinsdag werd de video vrijgegeven waarin zijn onthoofding is te zien. De video laat ook zien dat de mediatak van de Islamitische Staat georganiseerder wordt. De video begint met een fragment waarin Obama opdracht geeft tot luchtaanvallen op IS in Irak.

Vervolgens is een kale man in een oranje jumpsuit te zien die in een woestijn knielt. Naast hem staat een in zwart geklede militant met een mes op zijn keel. Vervolgens verschijnt de naam van Foley in het Arabisch en het Engels op het scherm en leest Foley een verklaring voor. De onthoofding is met zeker twee camera's opgenomen en is professioneel bewerkt.

Aan het einde van de video laat een militant een tweede man zien die wordt aangeduid als de Amerikaanse journalist Steven Sotloff. De militant waarschuwt dat hij de volgende kan zijn die wordt vermoord. Scotloff werd nabij de Syrisch-Turkse grens ontvoerd in augustus vorig jaar. Hij werkte als freelancer voor onder meer Time.

Misselijk

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zei dat de moord op Foley ''alle fatsoenlijke mensen misselijk maakt''. Syrië is al sinds enkele jaren het gevaarlijkste land ter wereld voor journalisten.

Volgens het CPJ zijn er onder de journalisten die verslag doen van de Syrische burgeroorlog, zeker 69 doden gevallen.

Meer dan tachtig journalisten zijn in Syrië ontvoerd. Volgens de organisatie worden er op dit moment nog zeker twintig Syrische en buitenlandse journalisten vermist. De meesten zijn vermoedelijk in handen van strijders van IS.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak