In Noord-Irak waar tienduizenden yezidi's op de vlucht zijn geslagen voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS), liggen duizenden doden langs straten en wegen.

40.000 leden van de religieuze minderheid, voornamelijk vrouwen, kinderen, bejaarden en zieken, wachten nog steeds op hulp. 40.000 anderen hebben veilig gebied bereikt.

Dat heeft de Centrale Raad van de Yezidi's in Duitsland maandag laten weten. In Duitsland wonen ongeveer 90.000 yezidi's die deels in contact staan met familie in Irak.

Bij de voedseldroppings van de afgelopen dagen is ook apparatuur afgeworpen om mobieltjes op te laden met behulp van zonnecellen.

Kinderen

Volgens de Duitse yezidi's komen er steeds meer berichten over verkrachtingen binnen, ook van meisjes die pas 12 of 13 jaar oud zijn.

Ook kinderen worden gedood en soms ook onthoofd. Meerdere ooggetuigen hebben gemeld dat hoofden van vermoorde kinderen op houten palen zijn gespietst.

Wanhoop

De wanhoop onder de vluchtelingen is kennelijk zo groot dat maandag een Britse hulpmissie aan de yezidi's moest worden afgebroken.

Er stroomde een enorme mensenmassa samen tijdens de voedseldropping op een berg zodat de piloot van het toestel bang was mensen te raken. Het militaire vliegtuig moest de missie daarom afbreken, aldus een zegsvrouw van premier David Cameron.

Neergeslagen

Ondertussen heeft IS na dagenlange strijd een gewapende tribale opstand tegen hun heerschappij in het oosten van Syrië neergeslagen. Dat melden het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en in Turkije gevestigde activist Thaer ak-Deiri maandag. 

De opstand van de Shueitat-stam in de provincie Deir el-Zour was het eerste teken van verzet van de lokale bevolking tegen de extremisten van IS.

De gevechten braken 30 juli uit en stamleden slaagden er korte tijd in de IS-strijders uit hun dorpen te verjagen. Volgens het Observatorium en Ak-Deiri heeft IS de drie dorpen nu echter weer onder controle gekregen.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier