De beruchte en vrijwel onzichtbare extremistenleider Abu Bakr al-Baghdadi is vrijdag in de Iraakse stad Mosul opgedoken.

Baghdadi is vrijwel nog nooit in het openbaar verschenen en wordt daarom ook ''de onzichtbare sjeik'' genoemd. Er zijn maar twee foto's van hem bekend.

Hij noemt zichzelf ''kalief Ibrahim'' en hij sprak volgens door zijn aanhang zaterdag op internet verspreide opnames in de Nureddin-moskee in Mosul.

Baghdadi riep vanaf een balkon van de moskee alle moslims op om naar zijn islamitische heilstaat, het kalifaat, te komen. Hij zei daarvandaan de islamitische wereld terug te leiden naar ''waardigheid, macht, rechtvaardigheid en leiderschap''. Hij vroeg ook om hooggeschoolden voor de opbouw van het kalifaat, met name artsen, rechters, ingenieurs en geleerden die kennis hebben van de islamitische wetgeving.

Onzin

De gerenommeerde Egyptische soenniet Yusuf al-Qaradawi zei zaterdag in Qatar dat Baghdadi's kalifaat onzin is. Het is bovendien in strijd met islamitisch recht, want de moslimgemeenschap kan wel de titel verlenen, maar niet een enkeling of een kleine groep die bovendien gruwelen pleegt, aldus Qaradawi.

Baghdadi stelt eind juni door soennitische stammen tot kalief te zijn gekozen. Er zouden al een soort paspoorten van het kalifaat in omloop zijn, meldde nieuwszender al-Arabiyah zaterdag.

Baghdadi trad in Mosul voor het voetlicht net nadat Iraakse militairen hadden gemeld dat hij gewond was geraakt bij een aanval. Daar was op de opnames die dit weekeinde zijn verspreid, niets van te zien. Een woordvoerder van de Iraakse regering zei zaterdag dat de spreker in de Nureddin-moskee beslist niet Abu Bakr al-Baghdadi was.

Al-Qaeda

'Kalief Ibrahim' wedijvert met 'de oude garde' van al-Qaeda. In Syrië vechten Baghdadi's jihadisten van de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS) met het al-Nusrafront. Dat front heeft de zegen van de ondergedoken al-Qaedaleider Ayman al-Zawahiri. De ISIS leek dit jaar in Syrië terrein te verliezen en verraste vorige maand met de inname van onder meer Mosul.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier