De soennitische terreurgroep de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS), die delen van Irak en Syrië beheerst, heeft zondag een ''islamitisch kalifaat'' geproclameerd.

Een kalifaat is een staat die wordt geregeerd door een kalief, oftewel een opvolger van de profeet Mohammed. Tot kalief is ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi uitgeroepen.

Alle moslims moeten hem volgen als leider van de islam, aldus de verklaring ''Dit is de belofte van Allah'', die via internet is verspreid. 

De naam van ISIS wordt veranderd in ''Islamitische Staat''.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama ziet in jihadstrijders met een Europees paspoort ook een gevaar voor de veiligheid in de Verenigde Staten. Zij kunnen de VS immers in zonder visum. Dat heeft Obama gezegd in een interview met de nieuwszender ABC.

''Ze trekken naar Syrië. Anderen gaan naar Irak. Ze verwerven ervaring in de strijd en keren dan terug", stelde de president. Die strijders, zo voegde hij toe, ''hebben een Europees paspoort. Ze hebben geen visum nodig om naar de VS te reizen.''

Het is daarom belangrijk dat de activiteiten van informatievergaring en observatie ter plaatse worden uitgebreid. Daarbij spelen speciale commando's een grote rol. ''Op bepaalde momenten moeten we de organisaties treffen die het op ons gemunt hebben", aldus Obama.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS:

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS? | Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië