AMSTERDAM - De Partij voor Mens en Spirit bedrijft politiek vanuit het hart, hekelt de afrekencultuur binnen de politiek en was een graag een lijstverbinding met de Partij voor de Dieren aangegaan."We hopen op twee zetels."

Tot 9 juni stelt NU.nl iedere werkdag één van de zeven partijen die voor het eerst meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen aan u voor. De Partij voor Mens en Spirit wil mensgericht beleid gaan maken, zo vertelt lijsttrekker en astrologe Lea Manders (53).

Waarom heet uw partij Mens en Spirit?

"Het menselijk handelen en het menselijk bewustzijn staan voor ons centraal. Maar het heeft ook met spiritualiteit en plezier te maken."

Wat is voor u het belangrijkste programmapunt van de partij?

"Onze slogan zegt het eigenlijk al: dat we politiek vanuit het hart bedrijven. Als je beleid gaat maken, dan gaat het erom dat je vooral vanuit je gevoel, je betrokkenheid en verbondenheid werkt."

"Dat betekent dat je niet vanuit commerciële en marktgerichte, maar juist vanuit mensgerichte motieven beleid maakt. Dat gebeurt op dit moment nauwelijks tot niet. Partijen moeten meer kijken naar de lange termijn."Hoe moet ik me een partijbijeenkomst van Mens en Spirit voorstellen?

"Vaak beginnen we de vergadering met een moment van stilte, of een mooi gedicht. We proberen op een vergadering ook zo weinig mogelijk elkaar de loef af te steken, we willen echt betrokken naar elkaar luisteren. Dat iedereen ook echt zijn zegje kan doen."

"Bij de meeste andere partijen is een behoorlijke afrekencultuur en weinig openheid. Voor ons is het juist belangrijk om die openheid en die ruimte voor iedereen te kunnen garanderen."

Stel u komt na 9 juni in de Tweede Kamer en u probeert dat concept door te voeren. Duren debatten dan niet veel langer?

"In de politiek is het over het algemeen zo dat iedereen al lang van elkaar weet wat ze vinden. Men houdt de debatten vooral voor de televisie: als je een beetje een schokkende uitspraak doet dan kom je in beeld. Dat zie je ook bij de politieke debatten van de afgelopen dagen: het gaat helemaal niet over de problemen die er zijn, maar om wie de beste debater is."

"Als je alleen maar praat over de inhoud dan denken wij dat de vergaderingen juist veel efficiënter zijn. Er zijn natuurlijk beslissingen die snel gemaakt moeten worden. Maar als je al te werk gaat vanuit een diepe analyse en continu probeert de diepere structuren bloot te leggen dan is het niet zo moeilijk."

Welke problemen wil u partij voornamelijk aanpakken?

"We vinden de werkloosheid erg zorgwekkend. Je komt als 50-plusser vaak niet meer aan de bak, en komt dan na een jaar in de WW te hebben gezeten in de bijstand terecht. Wij willen een garantieloon invoeren: iemand krijgt een minimumloon en moet daarvoor tweeënhalve dag in de week voor de gemeenschap, bijvoorbeeld de zorg, werken. Dat kost geld, maar dat kost een uitkering ook terwijl de mensen dan niets voor de gemeenschap betekenen."

"Ook met het milieu is het dramatisch gesteld. We willen werken bij wonen brengen: overal staan talloze kantoorgebouwen leeg. Met enige stimulans en subsidie kan de overheid ervoor zorgen dat mensen niet langer in de file staan, maar met elkaar dichtbij huis een werkplek creëren."

Hoeveel zetels denkt u op 9 juni te behalen?

"Wij denken dat we met ons programma en ervaring een grote potentie hebben, maar we hebben nog niet de gelegenheid gehad ons voor te stellen aan het grote publiek. De televisiestations schenken geen aandacht aan ons, dat is een groot nadeel."

"Mensen willen toch zien wie ze voor zich hebben. Maar gezien het enthousiasme en de 1600 leden die we al hebben, denken we dat twee zetels haalbaar is."

En wat als dat niet gebeurt?

"Over een jaar zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten, daar gaan we aan meedoen. We hebben een netwerk over het hele land opgebouwd, dat willen we in stand houden."

Met welke gevestigde partij heeft u de meeste aansluiting?

"Met de Partij voor de Dieren. We hebben voor de verkiezingen ook een lijstverbinding met hen aangevraagd, maar daar hebben zij helaas niet op gereageerd.

"Ik vind het jammer dat ze niets hebben laten horen, dat had netter gekund. Maar ik snap het ook wel omdat ze nog niet weten wat ze aan ons hebben."

Welke partij staat het verst van u af?

"De PVV, met name vanwege hun ideeën over multiculturaliteit. Als je politiek vanuit het hart bedrijft dan vind je dat ieder wezen het recht heeft op waardering, acceptatie en liefde. Het uitsluiten staat ver van ons af."

Lees over de andere nieuwe partijen:

De Piratenpartij

Nieuw Nederland

Lijst 17

Partij één

Evangelische Partij Nederland

Heel NL