AMSTERDAM – De Piratenpartij wil de wereld verbeteren door zich in te zetten voor de informatiesamenleving en heeft als achterban ‘de netwerkgeneratie’. “Alles digitaliseert, maar de wetgeving loopt achter.”

Tot 9 juni stelt NU.nl iedere werkdag één van de zeven partijen die voor het eerst meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen aan u voor. De Piratenpartij wil Nederland ‘optimaal gebruik laten maken van de nieuwe mogelijkheden die de informatiemaatschappij biedt’, zo vertelt lijsttrekker Samir Allioui (27).

Waarom heet uw partij de Piratenpartij?

“Het is eigenlijk heel simpel. Deze beweging, dat wereldwijd inmiddels meer dan vijftig Piratenpartijen telt, is ooit begonnen in Zweden als een respons op het feit dat de entertainmentindustrie de Zweedse burger ‘piraat’ noemt. Wij hebben die naam overgenomen.”

Wat stoort de Piratenpartij het meest aan de huidige politieke partijen?

“We leven in een informatiemaatschappij. Alles digitaliseert, maar de wetgeving loopt achter. Ieder project dat de overheid aanpakt dat maar enigszins raakvlak heeft met informatie gaat fout. Denk bijvoorbeeld aan de ov-chipkaart, daar heeft de overheid miljarden euro's mee verspild. Dat is niet acceptabel."

"Wij hebben de kennis en de expertise in huis en kunnen dergelijke projecten wel op een fatsoenlijke manier aanpakken. Als men ons een paar zeteltjes gunt dan heeft dit een veel grotere positieve invloed op de maatschappij dan als één van de bestaande grote partijen een zeteltje extra krijgen."

"Wij willen burgerrechten waarborgen, beschermen en herstellen. Ook willen we het auteursrecht en het patentrecht hervormen. "

Welk soort kiezer spreekt uw partij aan?

“Dat is de netwerkgeneratie: creatieve mensen en zelfstandige ondernemers, maar vooral ook veel informatici. In principe willen wij Nederland optimaal gebruik laten maken van de nieuwe mogelijkheden die de informatiemaatschappij biedt en de problemen daaromtrent oplossen."

"De groep mensen die dit concept het beste begrijpt zijn mensen die iets met informatie gestudeerd hebben."

Wat is voor u persoonlijk de belangrijkste reden om mee te doen aan de verkiezingen?

"Ik word persoonlijk vooral geconfronteerd met dingen als vrijheid van meningsuiting en het feit dat ik nogal ben gesteld op mijn privacy. Privacy is niet alleen voor het individu van belang, het is juist een randvoorwaarde voor het functioneren van de democratie."

"Op het moment dat er geen sprake meer is van privacy ontstaat er zelfcensuur, dat reflecteert over de gehele maatschappij. Ik vind dat een gevaarlijke ontwikkeling."

Met welke gevestigde partij heeft u de meeste aansluiting?

"Wij voeren een stukje informatiepolitiek. Wij kunnen met iedereen samenwerken, omdat het een onderwerp is dat geldt voor het gehele politieke spectrum."

Is er toch niet een partij die ver van u af staat?

"Als je zuiver naar statistieken zou kijken: het CDA. Balkenende is zo’n figuur die met domme opmerkingen als ‘je hebt toch niets te verbergen’ schermt. Hij begrijpt het concept totaal niet."

Hoeveel zetels denkt u te behalen?

“Geen idee, het is enorm spannend. In sommige peilingen staan we er goed voor, maar in anderen komen we niet eens voor. Ik hoop het beter te doen dan de Duitsers, die zouden binnen ons politieke systeem 3 a 4 zetels hebben gehaald. We zien het wel op 9 juni."

En wat als u geen zetels behaalt?

"We gaan verder met campagne voeren. De wereld moet verbeterd worden."

Over de Piratenpartij is door GeenStijl een video gemaakt. Wat vond u daarvan?

“Dat was gewoon vreselijk, dat is bij ons echt slecht ontvangen. Thijs Markus, onze voorzitter, had ook gewoon niet voor de camera moeten gaan staan. Onze communicatiemanager was niet aanwezig, ik stond zelf op de gang interviews te doen, dus we konden allebei niet ingrijpen."

"Het is natuurlijk hele slechte PR als het zo uitpakt. Mensen creëren nu een beeld over ons naar aanleiding van dat videomateriaal en dat is natuurlijk niet positief."

Lees over de andere nieuwe partijen:

Nieuw Nederland

Lijst 17

Partij één

Evangelische Partij Nederland

Heel NL