Demissionair vice-premier André Rouvoet werd in Hilversum geboren als zoon van een groenteboer. Dat hij het ooit tot minister zou schoppen had hijzelf niet kunnen bevroeden. Zijn ouders moesten in eerste instantie ook wennen aan de politieke ambities van hun zoon. 

 “Er leefde bij ons thuis geen brede belangstelling voor politiek, wel een beetje als er verkiezingen waren. Ze vonden het wel interessant toen ik er voor koos en steunden me erin maar ze hebben het altijd op afstand gevolgd. Het is ook niet hun wereld”, vertelt Rouvoet in zijn werkkamer op het ministerie van Jeugd en Gezin.

Tijdens zijn studie rechts- en staatsfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam ontmoette hij hoogleraar reformatorische wijsbegeerte Egbert Schuurman die sinds 2001 lid is van de Eerste Kamer voor de ChristenUnie.

“Hij heeft me echt in de richting van de Christelijke politiek geduwd. Op zijn advies ben ik eens bij de protestants-christelijke partij RPF gaan vragen of ze geen aankomende jurist in de partij konden gebruiken, en dat konden ze.” In 2000 gingen RPF en GPV op in ChristenUnie die sinds 2003 onder leiding staat van Rouvoet.

Colson

De politicus heeft zich sterk laten inspireren door het verhaal van Charles Colson, de rechterhand van Richard Nixon. Hij was een van de kopstukken in het Watergate schandaal tijdens de presidentsverkiezingen van 1972, die leidde tot het aftreden van president Nixon. Colson paste ongeoorloofde methoden toe zoals afluisterpraktijken.

“Colson kwam in de gevangenis tot inkeer en zag in dat zijn blinde ambitie om dichterbij de macht te komen volkomen fout was. Hij heeft er daarna prachtige boeken over geschreven”, aldus de partijleider.

Rouvoet leerde van Colsons boeken veel over hoe je integer en eerlijk in de politiek kunt blijven. “Als je het van iemand aan kan nemen, dan wel van iemand die aan de andere kant gestaan heeft en weet hoe het vuile werk eruitziet. Hij heeft er spijt over betuigd en omschrijft zijn fouten als een trek naar de macht.”

Ambitie

Zijn persoonlijke ambitie stelt Rouvoet in dienst van de christelijke politiek. “Met het begrip ambitie is niets mis, maar ze moeten niet op de persoon gericht zijn. Het gaat mij er niet om dat ik zelf iets bereik maar het is mijn ambitie om mijn werk zo goed mogelijk te doen. Om de macht te gebruiken in dienst van de gerechtigheid.”

Bovenal laat de christen-politicus zich drijven door 'daar waar de politiek zich altijd op richt: de toekomst'. “Voor mij als christen komt daar bij dat ik me geinspireerd voel door het besef dat het niet ophoudt bij onze inspanningen in de politiek maar dat er ook nog eens zoiets is als een veilig gestelde toekomst in het hiernamaals.”

Verantwoordelijkheid

Het begrip verantwoordelijkheid vormt voor Rouvoet een spil in zijn politieke visie. “Verantwoordelijkheid voor volgende generaties, voor het behoud van de schepping en voor minder bedeelden om maar een paar te noemen.”

De plannen van enkele partijen om te schrappen in ontwikkelingssamenwerking zijn hem dan ook een doorn in het oog. “Zolang wij nog een miljard mensen hebben op deze wereld die van minder dan één dollar per dag moeten leven, is het een erezaak voor mij om die ontwikkelingssamenwerking op peil te houden”, aldus de demissionair minister.

“Het weghalen van dat geld om onze problemen hier op te lossen, strijdt met alles wat ik in mij voel als rechtvaardigheid en mijn verantwoordelijkheid nu.”