AMSTERDAM – Een land waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar blijheid en geluk overheersen. Het klinkt misschien als een droomland, maar dat is de visie die partij Nieuw Nederland voor Nederland heeft.

Tot 9 juni stelt NU.nl iedere werkdag één van de zeven partijen die voor het eerst meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen aan u voor. Nieuw Nederland heeft een nieuw plan voor de economie, wil alleen nog belasting heffen op vervuiling en sluit geen enkele partij uit, zo vertelt lijsttrekker Jan-Frank Koers (44).

Waarom heet uw partij Nieuw Nederland?

“Omdat we met onze partij op weg zijn gegaan naar een Nieuw Nederland, met een fantastisch leven voor ons allemaal. Dat betekent nogal wat; je mag zijn zoals je bent, je hoeft niet briljant en slim te zijn."

"Je hoeft geen one-liners te hebben. Nieuw Nederland is voor ons het land van blijheid en geluk, waar je je droom weer waar kan maken."

Dat klinkt een beetje als een droomland?

“Nee, het is een plan van de toekomst. Als je de huidige politiek bekijkt dan zul je dat nieuwe Nederland nooit bereiken, want er is veel te veel negativiteit en te weinig geloof en vertrouwen in onszelf.  Wij hebben een plan van hoe het anders kan."

Wat behelst uw plan dan precies?

"We hebben een nieuw plan voor de economie. We willen vanaf 2011 de economie gaan stimuleren met behulp van circulatiegeld. Dat betekent dat iedereen in Nederland zo’n 1000 euro per maand op een chipkaart krijgt, die je overal in het land kan besteden: bij supermarkten maar ook bij het tankstation."

"De chipkaart heeft één kenmerk: hij wordt binnen vijf jaar geleidelijk aan minder waard. In 2012 krijg je dan bijvoorbeeld nog maar 800 euro, in 2013 600 euro. "

 "We willen deze kaart omdat we juist nu moeten stimuleren en niet bezuinigen. Ook willen wij vanaf 2011 een basisinkomen invoeren van 650 euro per persoon per maand. Bovendien willen we de belasting voor burgers afschaffen en vervangen voor een belasting voor vervuiling."

"Kortom; een plan om het voor alle mensen in Nederland beter te krijgen. Voor studenten, werknemers, bedrijven, allochtonen, ouderen. Nieuw Nederland is er voor alle bevolkingsgroepen."

Dat klinkt wel als een wat duur plan. Hoe gaat u dat bekostigen?

"Dat circulatiegeld kost de overheid over 5 jaar genomen niets; het is een goedkope maatregel om iedereen meer te laten uitgeven. Het is bovendien alleen in Nederland geldig, dus je hebt geen weglekeffect."

"We willen er verder naar toe dat de burger geen belasting meer betaalt, maar bedrijven dit doen zodra ze gaan produceren. Het is een soort inkoopbelasting voor grond, water, lucht, energie en elektriciteit. "

Wordt het dan niet veel te duur voor bedrijven om zich in Nederland te vestigen?

“Nee, want arbeid wordt veel goedkoper; je krijgt veel meer inzet van arbeid doordat je daar geen belasting meer over hoeft te betalen. De werkloosheid die los je daarmee op. Aan de andere kant krijg je bovendien een milieuschoner productieproces."

Bent u uw politieke partij gestart door de financiële crisis?

"Voor mij is het veel fundamenteler. Het gaat mij niet alleen om de economie, het gaat me er ook om wat voor type samenleving je met elkaar hebt. Misschien heb je wel bepaalde dromen die je altijd in de ijskast hebt gezet, omdat je het niet aandurfde."

Geldt dat dan ook voor u persoonlijk?

"Ja. Ik had de droom van een beter leven, daarom ben ik deze partij begonnen."

"Geleidelijk begin ik steeds meer mensen tegen te komen die dat ook hebben. Zonder dankbaar te zijn voor wat we hebben: het kan gewoon beter."

Hoeveel zetels denkt u op 9 juni te behalen?

"Ons doel is om twee zetels te behalen en dat geleidelijk aan uitbouwen. Misschien is het niet mogelijk om in één week het heelal mee te krijgen. Maar ik ga het wel proberen. En ik ga door totdat het 5 over 12 is. We hebben een missie en die zullen we bereiken."

U gaat dus door?

"Ja absoluut. Op dit moment heb ik me ook volledig op de politiek gestort. Ik krijg wel eens jeukende handen als ik politici zie op tv. Dan denk ik: laat mij nou ook mijn verhaal vertellen, dan kan de burger zelf bepalen of zij mijn plan goed vinden of niet. "

"Er zijn hoorde ik nog veel kiezers die nog niet besloten hebben wat ze gaan doen, dus wat mij betreft kan het nog alle kanten op gaan."

Stel er zijn kiezers het een te groot risico vinden om op u te stemmen. Wat zegt u tegen hen?

"In ons plan gaat iedereen er op vooruit. Wij nemen bovendien geen risico’s, want we gaan ons economisch plan over 10 tot 15 jaar uitrollen. Je zult bij ons snel verbetering merken, maar we zullen ook steeds verantwoording afleggen aan de burger."

Lees over de andere nieuwe partijen:

Lijst 17

Partij één

Evangelische Partij Nederland

Heel NL