AMSTERDAM - BNN maakte in maart bekend een politieke partij voor jongeren te gaan starten. De omroep werd teruggefloten door het Commissariaat voor de Media, toch onstond er na een afvalrace op televisie de nieuwe partij Lijst 17. Maar, zo wil lijsttrekster Lot Feijen (21) benadrukken: “We doen echt alles zelf.”

Tot 9 juni stelt NU.nl iedere werkdag één van de zeven partijen die voor het eerst meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen aan u voor. Lijst 17 komt op voor jongeren, wil voornamelijk vechten voor het behoud van de studiefinanciering, maar vindt zichzelf geen one-issue partij.

Wat hebben jullie nog met BNN te maken?

“Helemaal niets meer. Dat is soms verwarrend, maar BNN staat volledig los van lijst 17. Ze volgen ons alleen in hun televisieprogramma. Maar inhoudelijk hebben ze geen bijdrage geleverd en ook onze campagne betalen we zelf.”

Maar de borgsom van 11.500 euro dat nodig was om mee te doen met de verkiezingen is wel door BNN betaald, toch?

"Ja, maar dat is de prijs die ik gewonnen heb door mee te doen aan het televisieprogramma. Daarmee kon ik een eigen partij beginnen."

Geeft BNN ook geen enkele ondersteuning in hoe je campagne moet voeren?

“Nee, echt niets. Dat is ook voor ons zelf eigenlijk ongelooflijk. We hebben in zes weken een partijprogramma gemaakt en een campagne opgezet. Maar BNN heeft daar op geen enkele manier in ondersteund, ook niet van externe mensen die er misschien verstand van hebben ofzo.”

"We moeten ook kunnen laten zien dat we dit kunnen als jongeren. Er was veel kritiek op de Idols-achtige manier van een politieke partij opzetten. Maar het is een middel om een doel te bereiken."

"De rol van BNN is juist uniek: ze laten open en transparant zien hoe een politieke partij gestart wordt. In tegenstelling tot partijen waar alles in de achterkamers wordt besproken."

Binnen zes weken een partijprogramma en een campagne, hoe is dat mogelijk?

“Het is eigenlijk best bizar als het gaat lukken. Die zes weken zijn kort, maar het gaat echt supergoed. Zo stonden we bij een peiling EénVandaag op 2 zetels. En we zijn jong he; dat betekent dat we heel veel uren kunnen maken en veel energie hebben. Het belangrijkste is: we hebben gewoon een solide partijprogramma.”

Denk je dat mensen in het stemhokje op Lijst 17 stemmen vanwege dat solide partijprogramma?

"We hopen dat ze onze to-do list gezien hebben en daar enthousiast over zijn. Ik begrijp dat mensen denken: ‘een nieuwe partij dat is misschien inderdaad wel een risico’. Maar ik wil het geen risico noemen, het is een kans."

"Het is tijd dat er een nieuwe wind komt in Den Haag. En het is ook tijd dat er nu jongeren zijn die mee gaan praten en dat er niet alleen over ons gepraat wordt."

Jullie zijn een jongerenpartij. Is dit jullie enige doelgroep?

“Nee. Er wordt vaak gezegd dat wij een one-issuepartij zijn, dat zijn we niet. We zijn een partij die vanuit het perspectief van jongeren kijkt, maar we zijn er voor iedereen. Ik krijg ook veel mailtjes van mensen die al 50-plus zijn en zeggen: wat goed dat je je zo focust op de toekomst, voor de generatie van mijn kinderen en kleinkinderen.”

Jullie hebben 17 speerpunten. Welke is voor jou persoonlijk de belangrijkste?

"We willen echt verbetering qua onderwijs, wonen en werken. Maar de studiefinanciering is toch wel het belangrijkste punt. Wij vinden het een vreselijk idee dat partijen van de studiefinanciering een sociaal leenstelsel willen maken."

Waarom moet de studiefinanciering blijven bestaan?

"Iedereen moet zich ongeacht zijn of haar financiële positie kunnen ontwikkelen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) heeft onderzocht dat bij afschaffen van de basisbeurs één op de vijf studenten stopt met studeren. En maar liefst 42 procent van de scholieren en MBO’ers gaat dan helemaal niet meer studeren."

"Dat vinden wij bizar en slecht voor de kenniseconomie. Het is ook in het belang van de ouders van jongeren; die hun kinderen financieel niet kunnen bijstaan. En als iedereen straks ook nog een pensioen wil, is het nodig dat iedereen werk heeft. Dan moet er ook geïnvesteerd worden in onderwijs."

Hoeveel zetels denkt je te kunnen behalen?

"We gaan voor 3 tot 5 zetels. De verklaring is simpel. Er zijn 1,4 miljoen jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Als daarvan 15% op ons stemt dan zit je al op 3 zetels. Dat is realistisch."

Welke gevestigde partij komt het meeste in de buurt van Lijst 17?

"Er is niet echt één partij waar we grotendeels op lijken. Dat is ook waarom we nodig zijn; we zijn anders. We hebben het sociale van de PvdA, het activistische van de SP, duurzaamheid van GroenLinks en Partij van de Dieren, en het pragmatische van D66. Ik denk wel dat wij de enige echte onderwijspartij zijn. En niet D66, die deze titel verspilt met het asociale leenstelsel dat ze willen invoeren."

En welke partij het minst?

"De PVV. Zij sluiten mensen uit, terwijl wij iedereen juist willen betrekken bij de samenleving. Wij zien immigratie als een kans. Bovendien: de PVV is pas echt een one issue partij. Bij elk debat waar Wilders aan meedoet kun je een spelletje doen om te voorspellen hoe hij weer op integratie uitkomt. Ik vind het ongelooflijk dat hij zelfs bij de hypotheekrenteaftrek weer een brug naar immigratie maakt."

Lees over de andere nieuwe partijen:

Partij één

Evangelische Partij Nederland

Heel NL