Lijsttrekster Yeşim Candan van Partij één wil af van het links-rechts denken in de politiek. Haar partij omarmt ‘het nieuwe denken’. “De belangrijkste kernwaarde van onze partij is verbinding.”

Tot 9 juni stelt NU.nl iedere werkdag één van de zeven partijen die voor het eerst meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen aan u voor. Partij één heeft voornamelijk vrouwen op de lijst staan, vindt de integratie mislukt en heeft als speerpunten ondernemerschap en idealisme. “Wij geloven in kansen en doen ook alles vanuit die kansen.”

Waarom heet uw partij Partij één?

“Eén gaat over eenheid. De belangrijkste kernwaarde van onze partij is verbinding. We zijn eigenlijk allemaal aan elkaar verbonden.”

Wat doet Partij één anders dan andere partijen?

“Wij geloven niet in het links en rechts denken: we hebben geen standpunten maar uitgangspunten en geen gedachtegoed maar ideeëngoed. Ook hebben we onze eigen platform waar iedereen, ongeacht politieke kleur, vragen aan ons kan voorleggen.

De eerste zeven kandidaten op de lijst van Partij één zijn vrouw. Bent u feministisch?

“Nee, maar we hebben een paar dagen selectiedagen gehouden en deze vrouwen waren gewoon de beste kandidaten. Ik moet ook zeggen dat er meer vrouwen op ons af zijn gekomen dan mannen. Dat er voornamelijk vrouwen op onze lijst staan, is daar een logisch gevolg van.”

Wat zijn de belangrijkste uitgangspunten van uw partij?

“We richten ons op drie pijlers: de kracht van verbinding, van de mens en van diversiteit. Dat is af en toe idealistisch, maar we hebben zeker ook concrete punten."

"Met de kracht van verbinding bedoelen wij dat we mensen willen verbinden door werk. Ook mensen die een uitkering hebben moeten een sociale plicht vervullen, we geloven dat het goed is als zij bij de samenleving betrokken worden.”

“De kracht van de mens heeft te maken met onderwijs, dat wij het allerbelangrijkste vinden. We willen daarin investeren en het vak ondernemerschap op scholen introduceren. Dan hebben jongeren als ze niet door willen studeren ook een alternatief: ondernemer zijn.”

“Met de kracht van diversiteit bedoelen wij dat de mooie multiculturele samenleving waarin we in Nederland leven juist moet ingezet worden in het bedrijfsleven. Wij zeggen: de integratie is mislukt. Integratie gaat heel erg uit van het aanpassen, bij inburgeringcursussen bijvoorbeeld. Zelfs Nederlanders slagen daarvoor niet, zo’n onzin!”

Heeft u uw partij opgericht als tegenhanger van de PVV van Geert Wilders?

“Niet alleen als tegenhanger van zijn partij. Ik geloof dat we nu twee kanten op kunnen gaan met Nederland: gaan we voor angst of gaan we voor uitdaging. Heel veel mensen zitten natuurlijk daar tussen in en die wil ik graag inspireren.”

“Soms ben ik het ook juist eens met Wilders, hij is net als ons tegen de gevestigde orde. Het grootste verschil is natuurlijk dat ik juist geloof in de multiculturele samenleving en hij niet. Daarin zijn we wel aan elkaar gewaagd, op een prettige manier vind ik.”

U gelooft in diversiteit. Dat komt wellicht ook omdat u zelf een Turkse achtergrond heeft.

“Ik geloof absoluut in diversiteit omdat ik daar zelf een voorbeeld van ben. Ik ben inderdaad Turks, maar ben in Nederland geboren. Ik heb op een zwarte school gezeten, maar ook op universiteit Nyenrode. Ik heb arm meegemaakt maar ook rijk."

"Het belangrijkste is: ik bekijk diversiteit puur vanuit een economische kant en niet van ‘oh we zijn zo zielig’ en ‘we zijn zo anders’. Als je denkt aan vergrijzing, het moeten concurreren met China: we hebben iedereen in Nederland nu gewoon nodig. “

Hoeveel zetels denkt u op 9 juni te behalen?

“Dat vind ik heel moeilijk. Ik geloof echt dat de potentie van Partij één 5 zetels is. Maar ik ben er natuurlijk ook bewust van dat dat op dit punt in de campagne lastig wordt. Het is voor een nieuwe partij waanzinnig moeilijk om er tussen te komen.”

“Het is nu de kunst om die ene zetel te behalen, dat is het meest realistisch.”

En als u die zetel niet haalt, gaat u dan door?

“Als je een missie hebt stop je gewoon niet. De weg er naar toe is belangrijker dan het eindresultaat vind ik."

"Awraham Soetendorp, de rabbijn die als lijstduwer op onze lijst staat zegt ook: Iets dat terugkeert is veel belangrijker dan iets dat één maal is."

Met welke gevestigde partij heeft u de meeste aansluiting?

"Met het CDA en D66 meeste aansluiting. CDA vooral omdat zij ook vanuit een waarde politiek bedrijft. En verder kan ik ook heel goed opschieten met Jan Peter Balkenende. Ik ontmoette hem op de Libelle Zomerweek en toen zei hij ook over mij: wat is ze leuk he?"

"Met D66 vinden wij vooral op het gebied van onderwijs de meeste aansluiting."

En welke partij staat het verste van u af?

"De SGP, ook omdat ze vrouwen niet deel laten nemen. Dat vind ik echt heel erg."