Een nieuwe partij maar geen nieuw gezicht: Yvette Laclé kwam als voormalig raadslid van de ChristenUnie in Amsterdam Zuidoost meerdere malen in opspraak wegens haar uitspraken over homo’s. Juist dat onderwerp zorgde ervoor dat de politica uit de partij stapte en haar eigen Evangelische Partij Nederland (EPN) oprichtte. “Ik hoorde een geluid dat het nu tijd was voor een evangelische partij.”

Tot 9 juni stelt NU.nl iedere werkdag één van de zeven partijen die voor het eerst meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen aan u voor. De EPN is met de slogan ‘Stem strategisch, stem profetisch’ trouw aan de bijbel en tegen abortus en euthanasie. De van oorsprong Surinaamse lijsttrekster gelooft bovendien dat God haar man van hiv heeft genezen.

Waarom nog een christelijke partij in Nederland?

“De evangelische stroming dient toch een andere groep dan een reformatorische, gereformeerde of katholieke partij. Ik heb als raadslid voor de ChristenUnie in Amsterdam Zuidoost gezeten. Ik vond dat praktiserende homoseksuelen moesten worden geweerd uit bestuursfuncties en daar had ik met de partij een meningsverschil over.”

“De ChristenUnie was aan het kontendraaien, vond ik, terwijl zij openlijk afstand deden van mijn uitspraken. Toen heb ik op een gegeven moment gezegd: als ze er niet voor kiezen om duidelijk te zijn dan stap ik op. Ik hoorde gelijk wel een geluid dat het nu tijd was voor een evangelische partij.”

Wat doet u anders dan de andere partijen?

“Wij vinden dat de afgelopen jaren het kwade heeft gezegevierd, en dat is nadelig voor mens, dier en samenleving. Wij willen weer terug naar de joods-christelijke fundering waarop Nederland een paar honderd jaar geleden gebouwd is.”

“Waarbij er duidelijke normen en waarden gesteld worden, en waarbij naast de overheid ook de politie en de rechterlijke macht weer een plek in de samenleving krijgen. Straffen zijn in ons land veel te laag en het enige wapen dat de politie nu heeft is de fotocamera. De politie moet weer werkelijk de beschermfactor zijn tegen het kwaad en er zijn voor de goede mensen.”

U heeft het telkens over het kwaad. Waar uit zich dat dan het meeste in?

“Jaarlijks worden 33.000 embryo’s geaborteerd. Dat zijn toch mensen die we nu niet meer hebben. Dan denk ik: geef zo’n kind aan mensen die er heel graag één willen hebben.”

“Dat aantal is in Nederland heel erg hoog. Maar wat doen we: we gaan de kinderen uit het buitenland halen. Daar zou ander beleid op moeten komen. Creëer faciliteiten om dat kind toch in leven te houden.”

Moeten vrouwen die zwanger zijn niet de keuze houden om daar zelf over te beslissen?

“Als je volwassen bent en je hebt een seksuele relatie dan weet iedereen neem ik aan, dat er het risico is dat je zwanger wordt. Als mensen dat nog niet begrijpen moet er gewoon heel veel voorlichting komen. Maar als je dan zwanger bent, moet het niet vanzelfsprekend zijn dat je abortus kan plegen.”

Is dat niet een stap terug in de tijd?

“Misschien niet een stap terug in de tijd, maar terug naar de oorsprong, naar hoe het is begonnen. We zijn met z’n allen heel erg afgeknepen in de Nederlandse samenleving.”

Stel u komt na 9 juni in de Kamer. Waar gaat u het eerste mee beginnen?

“In Nederland moeten we ons toch bezinnen op waar we met z’n allen mee bezig zijn. Dan heb ik het naast embryo’s ook over legale prostitutie en het softdrugsbeleid.”

“Eigenlijk is mijn belangrijkste punt: als we zo door gaan komen we met de rug tegen elkaar te staan. We gaan voorbij aan het feit dat er haat en discriminatie is, er wordt niet getolereerd. De samenleving is verdeeld en daar wil ik wat aan doen.”

Hoeveel zetels wilt u minimaal behalen?

“Eén.”

Wie is uw voorbeeld?

“Jezus Christus. Daarom zeg ik ook geen haat, geduw, getrek en gevloek. Ik wil gewoon liefdevol mensen een keuze geven.”

Met welke gevestigde partij heeft u de meeste aansluiting?

“Met de SGP, daarna met de ChristenUnie, daarna het CDA.”

En welke partij staat het verste van u af?

“D66. Omdat die echt voor abortus, het homohuwelijk, opheffen van het bordeelverbod en voor het klonen van embryo’s zijn.”

Op welke manier komt u in aanraking met kiezer?

“Via debatten, e-mail, en flyeren op bijvoorbeeld markten. In mijn campagne springt er verder uit dat ik elke morgen op GrootNieuwsRadio een minuut te horen over wat ik gisteren heb gedaan en wat ik morgen ga doen.”