AMSTERDAM – Als het aan Daisha de Wijs (62), lijsttrekker van ‘Heel NL’ had gelegen, had haar eigen partij misschien niet eens bestaan. Het liefst was ze namelijk gefuseerd met andere nieuwe partijen zoals de Partij voor Mens en Spirit en Nieuw Nederland. “Ik ben heel erg voor samenwerking.”

Tot 9 juni stelt NU.nl iedere werkdag één van de zeven partijen die voor het eerst meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen aan u voor. 'Heel NL' wil vanuit het holisme Nederland helen, omdat er zoveel versplintering is. Nummer twee op de lijst is de 32-jarige man van de lijsttrekster, Sander de Wijs.

Waarom heet uw partij Heel Nederland?

"Het is belangrijk dat je weer een eenheid in Nederland krijgt, dat er niet zo’n versplintering is zoals nu. Net zoals je een vaas breekt, moet je hem ook weer helen."

"Het ‘heel’ heeft veel betekenissen. Het heeft een link met het holisme: alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar helen is ook het woord voor eenheid, en het heel maken van iets dat kapot is."

Wat is er dan precies kapot in Nederland?

"We hebben heel veel culturen in Nederland en het lijkt erop alsof we elkaar bijna niet meer kunnen verdragen. Dat vind ik jammer, dat zou ik weer tot een eenheid willen maken."

"Allochtonen en autochtonen vind ik bijvoorbeeld ontzettend vervelende woorden. Kinderen die zijn geboren in Nederland, zijn gewoon Nederlands vind ik."

U zegt dat er veel versplintering is in Nederland. Draagt een nieuwe partij daar niet juist aan bij?

"Nee, want er zijn gelukkig ook een aantal andere nieuwe partijen die willen dat er weer een eenheid komt in Nederland, zoals Partij Eén, de Partij van Mens en Spirit en Nieuw Nederland. En hoe meer stemmen daarover in de Tweede Kamer, hoe beter het is natuurlijk."

Denkt u niet dat u sneller in die Tweede Kamer zou komen als u zich met elkaar verbindt?

"Ik wel ja. Daar heb ik ook mijn best voor gedaan, maar ik kan anderen niet dwingen. Met Nieuw Nederland en de Partij van Mens en Spirit heb ik in twee jaar tijd heel veel besprekingen gevoerd. Maar op een gegeven moment wilden zij op eigen benen staan en dat moet je dan gewoon respecteren."

Was dat een grote teleurstelling voor een partij die als speerpunt het helen heeft?

“Nee hoor, ik laat het ook graag over aan hoe het dan loopt. Dan denk ik van: misschien een volgende keer. Tot vlak voor 27 april, de deadline waarop we ons als partij konden indienen bij de Kiesraad, ben ik er mee bezig geweest om ons te verbinden."

"Maar het bleek voor hen toch erg moeilijk te zijn en toen was de datum voorbij. Ik doe mijn best voor de toekomst, want ik ben heel erg voor samenwerking.”

Nummer twee op de lijst van Heel NL is uw 32-jarige man Sander de Wijs. Is dat geen probleem?

"We zijn de partij samen begonnen. We schelen natuurlijk behoorlijk in leeftijd, maar daardoor hebben we ook inzicht in verschillende generaties. Als 32-jarige sta je toch heel anders in het leven dan iemand van 62. Dat komt alleen maar ten goede aan onze partij denk ik."

Bent u een one-issue partij?

“Nee, we hebben heel veel onderwerpen. Onze vier belangrijkste speerpunten zijn dat we ten eerste een flexibele AOW willen, vanaf zestig jaar zelf te bepalen. Je moet de kans krijgen om op die leeftijd te stoppen, maar ook om tot je 70e door te werken.”

“Ten tweede willen we in iedere wijk van Nederland een vertrouwenspersoon; er is namelijk gigantisch veel eenzaamheid in ons land. Daar komen veel burnouts en ziekteverzuim uit voort, en dat is duur. De vertrouwenspersoon kan niet alleen mensen in de gaten houden, maar er ook voor zorgen dat zij weer contact krijgen met elkaar.”

“Ten derde willen we in plaats van studiefinanciering geven het studeren gaan faciliteren. Dat betekent dat je alle mogelijkheden krijgt om gratis te studeren: je hoeft geen collegegeld te betalen, krijgt gratis woonruimte, studieboeken en een laptop. Maar je krijgt geen geld in de handen. Zo weten we zeker dat het geld echt aan de studie besteed wordt.”

“Tot slot willen we voor één ouder, of dat nou de vader of de moeder is, een basisinkomen geven tot en met het vierde levensjaar van het kind. Kinderpsychologen zeggen ook: in die eerste vier jaar van hun leven leren kinderen banden aan te knopen met anderen, maar dat kan alleen als ze één verzorger hebben.”

Op welke manier voert u campagne?

“We gaan naar de kiezer toe: we waren het afgelopen weekend de hele tijd op pad. Ik heb een hele grote kring van mensen om me heen, die folders uitdelen en posters ophangen.”

Ook kennen mensen uit hele land kennen ons van internetzender Radio Merlijn: daar hebben we op elke avond, behalve woensdagavond een eigen programma.

Hoeveel zetels denkt u te behalen?

“We hopen echt op twee zetels. We hebben niet de illusie dat we er meteen 3 of 4 halen.”