De 42-jarige VVD-lijsttrekker Mark Rutte is in goeden doen. De partij staat er prima voor in de peilingen en 51 procent van Nederland wenst de liberalen in een volgende regering te zien.

Rutte kreeg het liberalisme met de paplepel ingegoten. Zijn vader werd als jonge man door Soekarno Indonesie uitgezet. Terug in Nederland ging Rutte senior werken bij DAF om vervolgens een eigen bedrijf te beginnen.

Het waren de politiek roerige jaren '70 en de jonge Rutte hoorde verhitte debatten aan de keukentafel over Wiegel en Den Uyl. “Ik kan me nog herinneren dat Den Uyl begin jaren tachtig 'een miljardje' wilde weghalen bij het bedrijfsleven om zijn werkgelegenheidsplannen te financieren.

De woede van mijn vader om het totale onbegrip van socialisten voor het ondernemerschap kreeg ik wel van thuis mee.”

Monique

Rutte heeft veel bewondering voor mensen die in moeilijke tijden verder willen komen. “Zoals mijn ouders, die twee keer opnieuw moesten beginnen. Maar ook Monique, een jonge vrouw in een rolstoel die mij laatst interviewde.”

Monique dook de laatste tijd vaker op in een interview of toespraak van de VVD-leider. Waar Geert Wilders het met Henk en Ingrid probeert en McCain Joe the Plumber van stal haalde, moet Monique de boodschap van de VVD verduidelijken. “Monique werkt 8 uur per week en is 8 uur per week bezig dat logistiek voor elkaar te krijgen. Zo'n iemand geeft mij veel energie.”

Mentaliteit

De VVD-leider ziet bij veel mensen om zich heen dezelfde mentaliteit als Monique. Hij vindt dat Nederland dan ook genoeg kansen heeft om weer toonaangevend te worden. Alleen moet er dan wel eerst fors worden bezuinigd. “Europa doet het slecht in de wereld en Nederland loopt achter in Europa terwijl we alles in huis hebben om juist voorop te lopen.”

De lijstrekker is duidelijk over zijn wens om te regeren. “Wij hebben eerder bewezen Nederland door economisch zwaar weer te kunnen loodsen. Die kans zouden we nu graag weer krijgen.”

Crisis

Rutte is het niet eens met de analyse dat de financiële crisis mede te wijten valt aan het neoliberalisme en tekortschietend toezicht op de bankensector. “De crisis begon bij een te lage Chinese munt en een onverantwoorde hypotheekverstrekking in Amerika. Dat lag niet zozeer aan onze banken of het toezicht daarop.”

Uit onderzoek blijkt dat het toezicht van onder andere het Autoriteit Financiële Markt en De Nederlandse Bank hebben gefaald. “De toezichthouders moeten mensen in dienst hebben die weten wat er bedacht wordt in de dealing room van een bank. Koop als financiële toezichthouders af en toe iemand uit het bankwezen over. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste producten.”

Tien jaar

Rutte wil met een kleine krachtige overheid de toekomst tegemoet. “Over tien jaar - als we deze economische dip hebben overwonnen - moet de overheid weer in z'n hok zitten en niet als een geluksmachine het leven van mensen binnen willen kruipen.” Mark Rutte is dan ook nog van de partij. “Tien jaar is lang maar ik kan me dat goed voorstellen. Ik weet niet of ik tot mijn 65ste in de politiek blijf – of 67, tegenwoordig.”